Hirsch Ballin opent symposium grenstoezicht




Minister Hirsch Ballin onderstreepte op 7 oktober in Den Haag het belang van effectief en efficiënt grenstoezicht in zijn openingstoespraak tijdens het symposium ‘Grenstoezicht; veiligheid en mobiliteit in Balans’.

Het symposium was georganiseerd door TNO Defensie en de Koninklijke Marechaussee. Centraal thema: het realiseren van efficiënte grensbewaking die de veiligheid vergroot, maar die het goederen- en personenverkeer niet belemmert.

Zoeken naar balans tussen veiligheid en mobiliteit

Bij grenstoezicht gaat het volgens minister Hirsch Ballin nog steeds om het voorkomen van illegale grenspassage van personen en goederen. Grensbewaking is echter tevens onderdeel van de bestrijding van terrorisme en grensoverschrijdende criminaliteit. Ook spelen er volgens de minister economische belangen. “We zijn gebaat bij een vlotte en klantgerichte afhandeling van personen en goederenstromen. Het is dus een kwestie van balans tussen veiligheid en mobiliteit”, aldus Hirsch Ballin.

Effectief en efficiënt grenstoezicht

Het kabinet wil de komende jaren een effectief en efficiënt grenstoezicht creëren. Hirsch Ballin: “Dat is grenstoezicht dat én ten goede komt aan de mobiliteit van bonafide reizigers, én illegale migratie tegengaat én maximaal bijdraagt aan de veiligheid van Nederland”.

FLUX-convenant

Er zijn al diverse maatregelen genomen om het grenstoezicht te verbeteren. Zo heeft minister Hirsch Ballin in april het zogeheten FLUX-convenant getekend. Dit is een samenwerkingsverband tussen Nederland en de Verenigde Staten dat reizen tussen beide landen vereenvoudigt. Na een uitgebreide screening kunnen reizigers dankzij FLUX sneller langs de paspoortcontrole op vliegvelden in de Verenigde Staten.

Deze samenwerking verloopt voorspoedig. Sinds de invoering is het aantal reizigers dat hieraan deelneemt opgelopen tot ruim 2800. Inmiddels zijn twintig vliegvelden in de VS aangesloten op FLUX.

Bron: http://www.justitie.nl/actueel/nieuwsberichten/archief-2009/91007hirsch-ballin-opent-symposium-grenstoezicht.aspx?cp=34&cs=578

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?