22 oktober 2009

Inburgeringsexamen eis verblijfsvergunning onbepaalde tijd/voortgezet verblijf

Met ingang van 1 januari 2010 moet u het inburgeringsexamen behaald hebben als u in aanmerking wilt komen voor een van onderstaande aanvragen:

•de aanvraag tot het verlenen van een verblijfsvergunning asiel voor onbepaalde tijd.

•de aanvraag tot het verlenen van een verblijfsvergunning regulier voor onbepaalde tijd; en

•de aanvraag tot het wijzigen van de beperking van een verblijfsvergunning regulier voor bepaalde tijd in een beperking tot zelfstandig voortgezet verblijf (dit geldt alleen voor vreemdelingen die na 3 jaar verblijf in het kader van gezinshereniging of gezinsvorming bij een persoon met niet-tijdelijk verblijfsrecht om voortgezet verblijf vragen, bv. na 3 jaar ‘verblijf bij Nederlandse echtgenoot’);

Als u zo’n aanvraag indient controleert de IND of u het inburgeringsdiploma hebt behaald.

Deze eis is een gevolg van de koppeling tussen Wet inburgering en Vreemdelingenwet. In het kader van de beoordeling van een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd zijn personen van 65 jaar of ouder uitgezonderd van het inburgeringsvereiste. Dit geldt ook ten aanzien van de vreemdelingen die om voortgezet verblijf vragen en jonger zijn dan 18 jaar.

Waarom inburgeren
In Nederland wonen veel mensen uit verschillende landen. Om elkaar te begrijpen, is het belangrijk dat iedereen Nederlands spreekt. En dat iedereen iets weet van Nederland. Daarom is er sinds 1 januari 2007 in Nederland een nieuwe Wet inburgering. In de wet staat dat mensen die naar Nederland komen en in Nederland wonen, de Nederlandse taal moeten leren. En dat zij moeten weten hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit. We noemen dat inburgeren. De mensen die moeten inburgeren zijn inburgeringsplichtig. Zij moeten een examen behalen, het inburgeringsexamen. Het kan ook voorkomen dat een persoon niet inburgeringsplichtig is op grond van de Wet inburgering, maar dat het behaald hebben van het inburgeringsexamen toch een voorwaarde is voor het verkrijgen van een bepaald type verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd of voortgezet verblijf. De gemeente kan u vertellen of u moet inburgeren en wat u moet doen om het inburgeringsdiploma te behalen.


Bron: www.ind.nl



1 opmerking:

Beijing2008 zei

Even een correctie, de Wet Inburgering is in werking getreden op 15 maart 2006, de datum dat de Inburgeringstoets Buitenland is ingevoerd.De inburgeringsverplichting volgens de WI, als opvolger van de WIN, is ingegaan 1 januari 2007.Vraag me alleen af wanneer er eens een kwaliteitsonderzoek wordt gedaan naar de resultaten/effectiviteit van de inburgeringscursussen.
Uit ervaring weet ik dat op diverse ROC's totaal geen sprake is van onderwijs, alleen overstelpen met studiemateriaal.Waardoor de opleiding gewoon veel te lang duurt,voor het vereiste nivo bij mensen uit landen met bijv. ander schrift, veel te lang duurt.
Las van de week nog een juichend bericht dat er 35000 mensen waren ingeburgerd.Ja, BEGONNNEN met inburgeren, maar dat houdt niet in dat ze examenklaar zijn...

Aanbevolen post

Wytzia Raspe over vluchtelingen, AZC’s, cruiseschepen en mensensmokkelaars

Mr. van de week is Wytzia Raspe. Zij is 25 jaar jurist vreemdelingenrecht in allerlei verschillende rollen. Sinds 2005 schrijft en blogt z...