De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

08 september 2015

"Zeg niet migrant tegen een vluchteling. En ja, het onderscheid is belangrijk" (andersom ook)

 
1 Hoofdzakelijk Syrische 'vluchtelingen' worden de toegang tot het treinstation in Boedapest verhinderd. Of zijn er ook 'migranten' bij? ©ANP
Dit jaar kwam al ruim 400.000 mannen, vrouwen en kinderen aan in de Europese Unie. Noemen we ze migranten of vluchtelingen? En wat is het verschil? Wel, het verschil is groot, en heeft ook juridische implicaties.
 
Wie van het ene land naar het andere verhuist wordt als migrant beschouwd tenzij hij of zij specifiek op de vlucht is voor oorlog of vervolging. Migranten zijn op de vlucht voor schrijnende armoede, zijn op zoek naar een beter leven of migreren om zich bij familieleden te voegen
'Migrant' en 'vluchteling': de begrippen worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is een cruciaal onderscheid te maken.

Wie is vluchteling?

Een vluchteling is iemand die zijn of haar land ontvlucht om te ontsnappen aan oorlog of vervolging en dat ook kan aantonen. De Vluchtelingenconventie van 1951 definieert een vluchteling als "een persoon die zich omwille van een gegronde angst vervolgd te zullen worden wegens ras, religie, nationaliteit, lidmaatschap van een bepaalde sociale groep of politieke overtuiging buiten het land van zijn nationaliteit bevindt en niet in staat is of net wegens die angst niet bereid is zich te onderwerpen aan de vervolging van dat land".

De meerderheid van de mensen die in de eerste helft van dit jaar de Middellandse Zee overstaken komt uit Syrië, Afghanistan of Eritrea. Syriërs worden volgens het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties (UNHCR) gemeenzaam als vluchtelingen bestempeld wegens de burgeroorlog in dat land. Heel wat Afghanen zijn op de vlucht voor conflicten in hun land en, nog volgens het UNHCR, ook Eritreeërs kunnen meestal argumenteren dat ze in hun thuisland politieke vervolging riskeren in één van 's werelds meest repressieve regimes.

Wie is migrant?

Wie van het ene land naar het andere verhuist wordt als migrant beschouwd tenzij hij of zij specifiek op de vlucht is voor oorlog of vervolging. Migranten zijn op de vlucht voor schrijnende armoede, zijn op zoek naar een beter leven of migreren om zich bij familieleden te voegen.

Het debat zwelt inmiddels aan rond de vraag of migranten die op de vlucht zijn voor de gevolgen van de klimaatverandering - bijvoorbeeld de droogte in de Sahelregio of het zinken van kusteilanden in Bangladesh - moeten erkend worden als vluchtelingen.
 
Landen mogen migranten die zonder geldige papieren aankomen terugsturen. Dat kan volgens de conventie van 1951 niet met vluchtelingen. Het moet dan ook niet verbazen dat heel wat Europese politici de mensen die naar Europa vluchten als migranten bestempelen.
Wat betekent dit onderscheid voor Europese lidstaten?

Volgens de conventie van 1951 en andere internationale verdragen hebben vluchtelingen recht op basisbescherming. Eens ze in Europa zijn, kunnen ze politiek asiel of een ander beschermd statuut aanvragen. Dat kan tijdelijk zijn. Wettelijk kunnen vluchtelingen niet teruggestuurd worden naar landen waar hun leven of vrijheid in gevaar zouden zijn. Dat is het grondbeginsel dat in internationale wetgeving is vastgelegd.

 Lees verder in de Belgisch krant De Morgen (ivm copyright): http://www.demorgen.be/buitenland/zeg-niet-migrant-tegen-een-vluchteling-en-ja-het-onderscheid-is-belangrijk-a2443076/


Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator