De Nederlandse overheid moet bescherming bieden aan Afghaanse medewerkers die voor de buitenlandse troepen in Afghanistan hebben gewerkt.

De Nederlandse overheid moet bescherming bieden aan Afghaanse medewerkers die voor de buitenlandse troepen in Afghanistan hebben gewerkt. Dat stelt VluchtelingenWerk Nederland.

Verantwoordelijkheid nemen

'Deze mensen hebben zich voor de internationale troepen ingezet, waaronder ook de Nederlandse' , zegt adjunct-directeur Jasper Kuipers. 'Tolken en andere medewerkers lopen door hun inspanningen voor een buitenlandse overheid gevaar, dit blijkt ook uit het nieuwe ambtsbericht.  De overheid moet dan ook haar verantwoordelijkheid nemen en deze mensen bescherming bieden'. Uit het ambtsbericht van 17 september blijkt eveneens dat Afghanen die werkzaam zijn geweest voor buitenlandse NGO's of de Verenigde Naties een groot risico lopen om bedreigd, ontvoerd of vermoord te worden door onder meer de Taliban. Voor hen zou er extra aandacht in het beleid moeten komen.

Morele plicht

VluchtelingenWerk meent dat de Nederlandse overheid ook een morele plicht heeft de asielverzoeken te behandelen van Afghaanse vluchtelingen die eerder in ander Europees land zijn geweest, maar stellen dat ze voor de Nederlandse troepen gewerkt hebben.  'Het zou de staatssecretaris sieren in die gevallen te onderzoeken of de vluchteling daadwerkelijk voor de Nederlandse troepen werkzaam is geweest. Als dat het geval blijkt te zijn,  moet Nederland het asielverzoek zelf inhoudelijk beoordelen', aldus VluchtelingenWerk. Een van de personen voor wie dit zou moeten gelden, is de Afghaanse tolk Ahmadzai. Hij heeft in Nederland asiel aangevraagd, omdat hij in Afghanistan voor Nederlandse militairen als tolk zou hebben gewerkt. Nederland beoordeelt zijn asielverzoek echter niet inhoudelijk omdat hij eerder asiel aanvroeg in Noorwegen.





In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Populaire posts van deze blog

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

Voorwaarden verlaagd salariscriterium na zoekjaar hoogopgeleiden verruimd - kennismigranten salaris