De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

06 september 2014

Rechters vinden de werkdruk structureel te hoog. Hebben ze gelijk of zeuren ze? - Discussie in De Balie op 9 september


Programma / di 9 sep / 20:00

Rechtspraak in gevaar

Rechters delen hogere straffen uit. Justitie moet vaker schadevergoedingen betalen aan mensen die onterecht hebben vastgezeten. Meer dan 700 rechters en raadsheren maken zich zorgen over de kwaliteit van de rechtspraak.
Ze ondertekenden eind 2012 een manifest over de toenemende werkdruk en de steeds zwaarder wordende productie-eisen die aan hen worden gesteld. De president van de Hoge Raad Geert Corstens sloot zich bij hen aan in een brandbrief in nrc.next. Uit onderzoek van Vrij Nederland in 2013 bleek dat rechters er genoeg van hebben, een kwart van hen overwoog zelfs om te stoppen. En in januari van dit jaar waarschuwde de NVvR voor ‘catastrofale gevolgen, zowel voor de samenleving als geheel als voor individuele rechtzoekenden’ naar aanleiding van het rapport Werkdruk Bewezen.
Rechters vinden de werkdruk structureel te hoog. Hebben ze gelijk of zeuren ze? Besteden ze te veel aandacht en tijd aan een mooi geschreven vonnis? Of is er meer aan de hand?
Marian Husken en Harry Lensink spraken voor hun boek De naakte rechter. Over de storm in de Nederlandse rechtspraak met deze rechters over de dagelijkse rechtspraktijk, de afwegingen die ze maken en de straffen die ze opleggen. Terwijl de werkdruk toeneemt, kalft de autoriteit van de rechters af en ook in de media uiten politici en burgers steeds fellere kritiek. Hoe ervaren rechters dit?
Advocate Benedicte Ficq en officier van justitie Wouter Bos geven een eerste reactie op de bevindingen uit het boek. Vervolgens discussiëren we tijdens dit programma over de werkdruk in de rechtspraak met o.a. Frits Bakker (voorzitter Raad voor de Rechtspraak), Maria van de Schepop (Voorzitter Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak) en de raadsheren Ybo Buruma en Rinus Otte. Gerben Kor modereert het programma
Marian Husken en Harry Lensink publiceerden samen eerder de bestsellers Handboek Holleeder, Het geheim van Bram Moszkowicz en De jacht op crimineel geld.
Foto Justitia: Michael Thurm Bron: http://www.debalie.nl/agenda/programma/p_11660211

In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator