De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

12 januari 2014

Stadswandelgids 'Islamitisch Leiden' door faculteit Arabisch: "Liever Turk dan Paaps"

De stadswandelgids 'Islamitisch Leiden' en de bijbehorende wandeling zijn een initiatief van de Leidse hoogleraren Léon Buskens en Petra Sijpesteijn, in het kader van de viering van 400 jaar Arabisch in Leiden. In de gids staan alle ‘Arabische plekken’ beschreven, met illustraties. Het boek kun je dus thuis lezen, maar je kunt het ook gebruiken om zelf een route samen te stellen. Ook staat er een routebeschrijving in voor een wandeling langs de meeste locaties in het centrum. De gids is voor €9,50 verkrijgbaar bij het Visitors Centre, de museumwinkels van het Rijksmuseum van Oudheden en Museum Volkenkunde en boekhandel Van Stockum in de Breestraat.

Het is mogelijk om een wandeling met gids te maken, reserveren kan via het contactformulier op de site van 400 jaar Arabisch in Leiden. De kosten hiervoor zijn €25,- per gids, er kunnen maximaal 10 mensen met één gids mee. In het voorjaar worden waarschijnlijk ook nog een aantal gratis wandelingen met gids georganiseerd, waarvoor mensen zich individueel kunnen opgeven. Deze worden aangekondigd in de nieuwsbrief en op de website van 400 jaar Arabisch in Leiden.
- See more at: http://www.leiden.nu/wetenschapkennis/arabisch-leiden-route-vol-verrassingen#sthash.w0L2UmCY.dpuf

-----------------------------------------


Arabisch Leiden: route vol verrassingen

We beginnen onze wandeling langs de sporen van 400 jaar Arabisch in Leiden aan de Witte Singel. Bij de Universiteitsbibliotheek staan gidsen Sabine en Zeynep ons op te wachten, twee studenten Arabisch die zijn getraind om de stadswandeling te geven. De Universiteitsbibliotheek is ook het eerste ‘object’ in de wandeling: hier ligt namelijk de collectie Arabische manuscripten en geschriften van de universiteit, de grootste collectie van Nederland. "De Leidse collectie is heel uitgebreid, en het mooie is dat heel veel daarvan ook gewoon voor ons als studiemateriaal beschikbaar is", vertelt Sabine. "Ook zit één deur verder op de Witte Singel de afdeling Midden-Oostenstudies van de faculteit Geesteswetenschappen, waar wij bijna al ons onderwijs hebben, en het NINO" (Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten – red.), vult ze aan. "Dus dit is eigenlijk een beetje het thuishonk voor de arabisten in Leiden."
Voortreffelijke Waardigheid van het Arabisch

We vervolgen onze weg over de Reuvensbrug, langs het Arsenaal, de Rembrandtstraat in. Daar bevindt zich de Al Hijra Moskee, die schuilgaat achter een onopvallende gevel van een voormalige protestantse kerk. Zeynep legt uit: "De naam van de moskee, Al Hijra, staat voor de migratie van de profeet Mohammed van Mekka naar Medina, in het jaar 622 na Christus. Dat is het begin van de islamitische jaartelling." In de jaren zestig is deze oude kerk in gebruik genomen als moskee, maar inmiddels is de gemeenschap de moskee aan de Rembrandtstraat ontgroeid en komt er een nieuwe, grotere moskee in het Haagwegkwartier. "Voor veel studenten en docenten van Arabisch is dat wel jammer, zij gaan hier vaak bidden."

Over het Noordeinde lopen we verder, de Breestraat in. Bij de Schoolsteeg houden we stil. "Hier, waar nu kledingwinkel Dominia zit, woonde Thomas Erpenius, de eerste hoogleraar Arabisch van Nederland. Hij woonde boven en had op de benedenverdieping zijn drukkerij", vertelt Sabine. In mei 1613 sprak Erpenius zijn oratie uit, met als titel ‘De Voortreffelijkheid en Waardigheid van het Arabisch’, de start van vierhonderd jaar arabistiek in Leiden

Lees de rest van het leuke artikel hier: http://www.leiden.nu/wetenschapkennis/arabisch-leiden-route-vol-verrassingen


In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator