Gisteren was ik te gast bij Julien Luscuere en Mark Klaassen voor hun cursus Actualiteiten Regulier Vreemdelingenrecht.
Mark besprak recente jurisprudentie van het Hof over inburgering. Er zijn een paar interessante recente arresten die betrekking hebben om de (on)mogelijkheid om ingeburgerd te raken in een buitenland. En over de situatie dat iemand wel al lang is toegelaten in Nederland maar een boete krijgt omdat hij nooit hier is ingeburgerd. Uit deze arresten is de nodige ammunitie te halen voor de beroepsgroep. Alhoewel ik van mening ben dat iedere buitenlander gebaat is bij inburgering zijn er gevallen waarbij bijvoorbeeld een ziekte of domheid het voor die persoon erg moeilijk maken.
Julien hield daarna een presentatie over de Vriendschapsverdragen en hun rol in het Nederlandse vreemdelingenrecht. In sommige vergeten Vriendschapverdragen of Handelsovereenkomsten staan artikelen over de toelating van wederzijdse onderdanen. Voor Japanners heeft dat pas geresulteerd in jurisprudentie waardoor zij nu geen tewerkstellingsvergunning meer nodig hebben. Maar wat te denken over sommige landen waarvan we hier in Nederland de nodige asielzoekers hebben die zijn afgewezen? Daar liggen zomaar kansen. Ik zag de stoom al uit de oren van Geert Wilders komen.
Omdat de derde spreker, Ben Olivier, ziek was moest Mark improviseren om het deel over artikel 8 EVRM te vullen. Nou was hij net op gezinshereniging in Europees verband gepromoveerd vorige week dus hij kon een deel van zijn promotieonderzoek bespreken. Dat had echter niets met actuele uitspraken in de Nederlandse rechtspraktijk te maken wat voor sommige aanwezigen een teleurstelling zal zijn geweest als zij specifiek daarvoor hadden betaald. Mark vertelde dat in Engeland de rechters 8 EVRM anders toetsen. Zij vinden het niet kunnen samenwonen een "colossal" inbreuk op je gezinsleven en gaan dan eerder kijken welk belang dan gebaat is bij die scheiding. Leeftijdseis om dwanghuwelijken tegen te gaan? Sociologie professor geeft aan dat 21 in plaats van 18 geen effect heeft. Hup leeftijdsgrens weer naar beneden bijgesteld. Wat mij deed opmerken dat het daarom zinvol is om de jurisprudentie van een hoogste rechter daar in Nederlandse zaken hier in te brengen. Verschil van interpretatie zou toch moeten leiden tot prejudiciële vragen zou je denken. Wat ook naar voren kwam is dat in Engeland diegenen die zich aan de wet houden worden beloond terwijl in Nederland bijvoorbeeld tijdelijke voortzetting in het land van herkomst van het gezinsleven juist tegen je wordt gebruikt. Maar ja wij zijn het land van Pardonregelingen voor de ongehoorzamen en "uit het oog is uit het hart".
Jammergenoeg was de cursus niet echt overstroomd met deelnemers terwijl je zou verwachten dat voor commerciële grote kantoren dit onderwerp ook interessant is. Iedereen was ook best wel stilletjes.
Mark zijn proefschrift is nog niet te koop omdat de handelseditie nog niet klaar is want daarvoor moet alles weer helemaal worden geactualiseerd.
Maar ik ging naar huis de gelukkige eigenaar van een gesigneerd exemplaar :)
Het was een interessante middag. Dank PAO Leiden en de sprekers voor de uitnodiging.
Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten