De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

09 november 2015

Kamerstukken over lijst met veilige landen (in het kader van asielaanvragen)


Wat is de lijst van veilige landen van herkomst?

Het kabinet heeft een lijst van veilige landen van herkomst opgesteld met daarop landen die voor eigen onderdanen veilig zijn om naar terug te keren. Het gaat onder andere om de landen van de westelijke Balkan: Albanië, Bosnië-Herzegovina, Macedonië, Montenegro, Kosovo en Servië. De lijst met veilige landen kan vrij gemakkelijk worden aangepast. Als de situatie in een veilig verklaard land omslaat, kan worden besloten dat land van de lijst te halen. Ook kunnen nieuwe landen aan de lijst worden toegevoegd.

Aanleiding lijst veilige landen

Nederland heeft al enige tijd te maken met een verhoogde instroom vanuit de westelijke Balkanlanden. Het is duidelijk dat asielzoekers afkomstig uit deze landen in principe niet voor bescherming in aanmerking komen. Het kabinet wil daarom asielaanvragen van deze personen versneld kunnen afdoen. De Europese wetgeving maakt dit mogelijk.
Ook binnen de EU wordt gewerkt aan een lijst van veilige landen van herkomst. Het is echter nog niet bekend wanneer deze klaar zal zijn, vandaar dat Nederland zelf een lijst heeft opgesteld.

Gevolgen lijst veilige landen voor mensen uit veilige landen

Als iemand uit een veilig land een asielaanvraag indient, gaan we er op voorhand vanuit dat hij geen bescherming nodig heeft en dat de asielaanvraag kan worden afgewezen. Deze beslissing wordt zo snel als mogelijk genomen.
In een enkel geval kan het voorkomen dat de asielzoeker toch bescherming nodig heeft. Hij kan dit dan aangeven tijdens de asielprocedure. Als dat zo is, kan hij alsnog een verblijfsvergunning krijgen. De asielzoeker heeft in deze procedure dus een zwaardere bewijslast.
Als de conclusie is dat de aanvrager afkomstig is uit een veilig land van herkomst, kan de aanvraag kennelijk ongegrond worden verklaard. De asielzoeker kan tegen deze beslissing beroep instellen bij de rechtbank, maar hij mag de uitspraak van de rechter in principe niet in Nederland afwachten.

Sneller uitzetten mensen uit veilige landen

Het is mogelijk om mensen uit de westelijke Balkanlanden snel uit te zetten als zij niet willen werken aan hun vertrek. Na een snelle asielprocedure kunnen de uitgeprocedeerde asielzoekers dus ook weer snel terugkeren, zelfstandig dan wel gedwongen.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asielbeleid/vraag-en-antwoord/lijst-van-veilige-landen-van-herkomst

Brief Tweede Kamer Toepassing van het concept van veilige landen
Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator