12 januari 2014

Illegaal kan medicijnen niet betalen in Nederland. Wie zou dat dan moeten betalen?



 
  ANP
Duizenden illegalen die medicijnen nodig hebben komen in de problemen, waarschuwen hulporganisaties in Trouw. Ze kunnen de eigen bijdrage voor geneesmiddelen niet betalen.
Sinds dit jaar moeten illegalen, die geen zorgverzekering hebben, per medicijn 5 euro betalen. Dat lijkt een klein bedrag, zeggen de organisaties, maar doordat illegalen vaak langere tijd medicijnen nodig hebben loopt het snel op.

Veel illegalen kampen met psychische problemen en gebruiken regelmatig antidepressiva of antipsychotica. "Als die mensen iedere week 5 euro moeten betalen kost ze dat meer dan 250 euro per jaar", zegt hulporganisatie Inlia in Trouw.

 Lees hier verder: http://nos.nl/artikel/595654-illegaal-kan-medicijnen-niet-betalen.html

Er wordt aangegeven dat illegalen niet mogen werken. We kennen in Nederland de verblijfsvergunning wegens buiten schuld Nederland niet kunnen verlaten, de verblijfsvergunning wegens medische noodsituatie en het IOM dat mensen met vrijwillige terugkeer helpt.
We kennen ook de legale inwoners van Nederland die 1200 euro per jaar kwijt zijn om zich te verzekeren en toch als langdurig zieke hoeveel eigen bijdrage per jaar moeten betalen (300??? 500?? dit jaar zou het weer verhoogd worden) en ook vaak bepaalde medicijnen of behandeling niet (meer) vergoed zien worden door de verzekering.En die ook niet meer kunnen werken of van een minimumloon leven. Zelf net deze maand 200 euro niet vergoed gekregen omdat mijne maar 75% van een behandeling vergoedt (en toch heb ik de hoogste aanvullende verzekering).
Als illegalen zich dan zo deel vinden zijn van de maatschappij dan moeten ze ook beseffen dat onze maatschappij niet gratis is. En als vrienden ze kleding, onderdak, eten kunnen geven die dan ook die pillen maar moeten betalen. Je kan heel veel 5 euro betalen voor je een eigen bijdrage hebt opgemaakt em als je alleen minimumloon hebt en al die kosten zelf moet betalen is dat dan misschien wel kariger dan menig illegaal leeft.




In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Geachte mevrouw Raspe,

Ik zou verwachten dat u met uw vele jaren ervaring in de advocatuur en rechtshulpverlening voor asielzoekers, toch ook weet dat er een grote groep asielzoekers is die rechtmatig in Nederland verblijft maar die geen recht heeft op voorzieningen (waaronder een verzekering voor ziektekosten). Deze groep asielzoekers die bijv. hoger beroep hebben aangetekend in hun eerste asielprocedure ofwel een procedure hebben aangespannen bij het Europese Hof ofwel om uitstel van vertrek hebben gevraagd op medische gronden, hebben op grond van het Rijksbeleid geen recht op voorzieningen, maar zij mogen hier hun procedure wel vaak afwachten danwel wordt hun verblijf in Nederland gedoogd. Zij mogen ook niet werken.Zij zijn vaak afhankelijk van vrienden, kennissen of charitatieve organisaties om te kunnen overleven. Deze groep wordt zwaar getroffen door de eigen bijdrage van 5 euro per receptregel. Zij hebben nu al grote moeite om te overleven, en als zij medicatie-afhankelijk zijn, zullen zij vaak moeten kiezen tussen ofwel voeding ofwel medicatie. Indien je dit soort keuzes overlaat aan mensen die toch al ernstige psychische problemen hebben, kan het wel eens heel fout aflopen met deze mensen.

De groep vreemdelingen die door deze maatregel getroffen wordt is dus breder dan alleen 'illegalen'.
Overigens ook onder'illegalen'die afhankelijk zijn van medicatie gaat het vaak om kwetsbare mensen met bijv. trauma's die niet altijd dezelfde rationale keuzes kunnen maken als u en ik kunnen maken. Is het te verantwoorden om ten aanzien van deze kwetsbare groep een extra drempel op te werpen voor het verkrijgen van de noodzakelijke medicatie?

Met vriendelijke groet,

Pieter Postma

Anoniem zei

Geen werk betekent geen geld. Toch wordt ervan uitgegaan dat mensen een eigen bijdrage moeten leveren. Leg mij uit hoe dit moet gaan. Het is een denkfout en een eufemisme om maar iedereen als ‘homo oeconomicus’ te beschouwen. Het is ook een uitdrukking van de (neoliberale, calvinistische?) ideologie die over het algemeen in NL heerst. Bij de IND wordt de asielzoeker vaak als ‘klant’ beschouwd. Dit noem ik vertroebeling van het realiteitsbesef. Groet, Anne

vreemdelingenrecht.com zei

Geachte heer Postma,

Dank voor uw feed back!

De afgelopen jaren is er hevig gediscussieerd over het de pan uit reizen van de zorgkosten in Nederland.

Zoals hier bijvoorbeeld:
"De afgelopen 60 jaar zijn de zorgkosten ieder jaar fors gestegen. Een doorsnee gezin betaalt nu bijna een kwart van het inkomen aan de zorg. Blijft de zorg net zo hard groeien als de afgelopen 10 jaar? Dan kan dit volgens het CPB oplopen tot bijna de helft van het inkomen. In 2014 geven we bijna 73 miljard uit aan verplicht verzekerde zorg.
(...)
De vraag voor de toekomst is: gaan we steeds meer betalen voor meer zorg? En zo ja: wie gaat dat betalen? Er zijn veel mogelijkheden om de kosten in de zorg te beheersen. Maar al die mogelijkheden hebben ingrijpende consequenties. Zo kunnen we meer premies en belastingen heffen, of het verzekerde pakket uit minder zorg laten bestaan. We kunnen ook kiezen voor meer eigen betalingen. Of de hoeveelheid zorg verminderen, bijvoorbeeld via wachtlijsten. We kunnen ook meer zorgvraag in eigen kring opvangen. Het ministerie van VWS wil graag weten welke van deze opties uw voorkeur heeft." http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/betaalbaarheid-van-de-zorg/de-zorg-hoeveel-extra-is-het-ons-waard

Als gevolg hiervan zijn het afgelopen jaar heel veel medicijnen uit het Basispakket gehaald en die krijg je dan ook met een aanvullende verzekering niet vergoed. Ook is de eigen bijdrage omhoog gegaan. veel valt niet op als je zelf gezond bent.

Als we dan even het bij mezelf houden want ik kan alleen in mijn eigen portemonnee kijken, dan is dat dus 125 euro per maand zorgverzekeringspremie, 30 euro medicijnen die niet meer vergoed worden, €360 eigen risico waar ik binnen twee maanden doorheen ben omdat ik verplicht 2 keer in de week een behandeling voor mijn arm nodig heb en dan dus moet betalen aan de verzekering. Dat is dus deze maand 300 euro zorgkosten. Ik kan gelukkig nog rationele beslissingen nemen maar dat op mijn vaste lasten houdt bijzonder weinig over voor de keus tussen eten en behandeling want door diezelfde ziekte is mijn inkomen ook 25% lager. En dat mijn douchebak wegroest? Verder wordt er hier nog zo'n 500 euro per jaar aan OZB geheven wat weer deel naar charitatieve instelling vloeit vanuit het OZB fonds.

Als land kan je ook een andere keuze maken zoals in Engeland met het NHS waar dan bepaalde behandelingen niet worden gegeven omdat ze er niet onder vallen (te duur). Of wat je in de VS ziet bij mensen die geen geld hebben en waarbij een kankergezwel wel wordt weggehaald maar er geen chemo of bestraling wordt gegeven omdat iemand dat toch niet kan betalen.

Helaas groeit geld niet aan de bomen hier.

De regering heeft er in Nederland voor gekozen om de zorg voor ons allen veel duurder te maken. Ook voor de illegaal of de andere onverzekerde.

Hier in Nederland leven charitatieve organisaties voornamelijk van overheidssubsidie. In Engeland mag je zelf je broek ophouden met fondsenwervingsacties.

Waarom niet gewoon die regel laten staan dat iedereen die niet meebetaalt aan de zorgkosten omdat hij niet verzekerd is aan het loket die 5 euro moet betalen? En ga dan als charitatieve instelling geld inzamelen bij mensen die er wel de financiele ruimte voor vinden te hebben voor een noodfonds. Het staat dan mensen vrij om te betalen. Door van de regering te verwachten dat iedere onverzekerde, illegaal, in procedure zijnde vreemdeling of wie dan ook wel uit de algemene middelen moet worden betaald en de legale mensen extra moeten gaan betalen voor medicijnen speel je alleen de PVV en dergelijke in de kaart. Er zijn echt wel andere mogelijkheden en dan kan je zelf ook nog controleren of iemand je niet gewoon geld probeert af te trochelen.

Ik hoop dat u hier wat mee kunt.

Met vriendelijke groet,

de webmaster

vreemdelingenrecht.com zei

En dank voor de uwe Anne. Die werd geplaatst terwijl ik zat te typen.

Anoniem zei

U geeft aan dat de zorgkosten in Nederland de pan uit rijzen. Tegelijkertijd blijkt echter dat Nederland meer miljonairs kent dan ooit. Zie:

http://www.nu.nl/economie/3532295/aantal-miljonairs-in-nederland-gestegen.html

Rechtvaardigheid is wat mij betreft ook een kwestie van solidariteit en een eerlijke verdeling van middelen waarbij de sterkste schouders de meeste lasten mogen dragen. Ik denk dat wij in een Rijk land als Nederland best in staat zijn om de zorgkosten voor een vaak kwetsbare groep vreemdelingen op te brengen. Temeer daar de zorgkosten van deze groep (21,6 miljoen in 2012) slechts een fractie (0,0002%) bedragen van de totale zorgkosten (92 miljard in 2012).

Met vriendelijke groet,

Pieter Postma

vreemdelingenrecht.com zei

Dat systeem hebben we al in Nederland en heet belasting betalen volgens een progressief systeem. Die hogere inkomens dragen meer dan de helft van hun inkomen af aan belasting en dan nog 4% over hun banksaldo. Iemand met minimumloon moet toch nog een derde belasting betalen. Iemand die illegaal in Nederland aan het werk is betaalt niets.

Aanbevolen post

Wytzia Raspe over vluchtelingen, AZC’s, cruiseschepen en mensensmokkelaars

Mr. van de week is Wytzia Raspe. Zij is 25 jaar jurist vreemdelingenrecht in allerlei verschillende rollen. Sinds 2005 schrijft en blogt z...