De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

17 januari 2011

Jozef als voorbeeld voor migranten

Ze komen uit landen als Schotland, Pakistan, Indonesië, Zuid-Korea en Sudan en zijn werkzaam in een kerk in Nederland. In ”Grensgangers” komen twaalf migrantenvoorgangers, onder wie vier vrouwen, aan het woord over hun leven en werk.

Elk hoofdstuk begint met een levensloop van de voorganger. Zo vertelt Tom Marfo dat hij werd geboren in een polygaam gezin in Ghana. Zijn vader, een gematigde moslim, heeft 2 vrouwen bij wie hij 22 kinderen krijgt. Als kind gaat Tom naar een christelijke school, gesticht door de zending van de Presbyterian Church uit Schotland. Marfo komt tot geloof in de God van de Bijbel. Hij volgt een theologische opleiding, waarna hij vier jaar missionair werk doet in Nigeria. Nu is hij predikant van de House of Fellowship Church, een pinkstergemeente met zo’n honderd leden in Amsterdam-Zuidoost.

De meeste geïnterviewden zijn evenals Marfo verbonden aan een migrantenkerk. Nieke Atmadja, die diverse hoofdstukken voor deze bundel schreef maar er ook zelf voor werd geïnterviewd, vormt een uitzondering. In 1995 werd de geboren Indonesische in de gereformeerde kerk van Amstelveen als eerste vrouwelijke migrant bevestigd als predikant.

Kerkelijk en theologisch gezien toont de bundel de nodige diversiteit. Behalve voorgangers van evangelische en pinkstergemeenten komt onder anderen Jaekyeong Ahn, predikant van de Korean Reformed Church, aan het woord. Hij vindt Nederlanders vrijzinniger dan Koreanen. „Het is niet het Evangelie dat hier door mensen verkondigd wordt, maar een goede moraal en ethische normen en waarden”, zo is zijn waarneming.

Elke voorganger krijgt de vraag voorgelegd met welke Bijbelse personen hij zich het meest identificeert. In de antwoorden leggen velen een link met hun leven als migrant. Vier keer wordt Jozef genoemd. Verry Patty van de Molukse Evangelische Kerk ziet in hem „een lichtend voorbeeld voor migrantenjongeren. Laat niet te snel de moed zakken als alles tegen lijkt te zitten, maar ga door met wat je graag zou willen realiseren.”

Nieke Atmadja noemt de Syro-Fenicische vrouw als „een migrantenvrouw met geloof en lef.” En de Indonesische Marla Winckler-Huliselam put „hoop en moed” uit de geschiedenis van Naomi en Ruth. „Het proces van integratie dat Ruth meemaakt, is even belangrijk als het vasthouden van de eigen identiteit in een vreemd land door Naomi.”

Wie interesse heeft in het leven en denken van migrantenvoorgangers, krijgt in deze bundel heel wat informatie aangereikt. Het is waardevol kennis te nemen van de achtergronden en standpunten van deze –zeer diverse– groep. Over de vraag hoe een (verdere) vruchtbare samenwerking met Nederlandse kerken kan ontstaan, valt ook veel te zeggen. Dat aspect komt in deze uitgave beperkt aan bod.

Grensgangers. Portretten van migrantenvoorgangers, Nieke Atmadja e.a.; uitg. Medema, Heerenveen, 2010; ISBN 978 90 6353 605 3; 180 blz.; € 9,95.

Bron: http://boeken.refdag.nl/boeken/recensies/jozef_als_voorbeeld_voor_migranten_1_528394


Law Blogs
Law blog

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator