De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

04 januari 2011

Geen geldig paspoort: twee weken in cel

BREDA (RNW) - De in Frankrijk wonende 28-jarige rechtenstudent Balla Kone uit het Afrikaanse Mali heeft in Nederland ruim twee weken gevangen gezeten omdat hij geen geldig paspoort bij zich had.

Pas nadat begin deze week de Nederlandse en Franse immigratiediensten en politie het eens waren geworden over zijn identiteit, werd Kone vrijgelaten en keerde meteen terug naar Parijs.

Balla Kone had vóór zijn treinreis naar Nederland navraag gedaan op het gemeentehuis van Parijs over zijn tijdelijke verblijfsvergunning die op 15 oktober was verlopen. Hij beschikte inmiddels over documenten om die vergunning voor 31 januari te verlengen. Ook had hij zijn Franse studentenkaart bij zich, maar geen paspoort. Volgens het gemeentehuis zou dat afdoende zijn om in de zogeheten Schengenlanden vrij te reizen.

Uit de trein
Bij aankomst in Rotterdam werd hij door de Nederlandse douane uit de trein gehaald en naar het politiebureau overgebracht. Daar werd contact opgenomen met de Franse politie die zijn legale verblijf in Frankrijk bevestigde. Maar een verlopen verblijfsvergunning is volgens de Nederlandse vreemdelingenwet niet voldoende om tot het land te worden toegelaten. Maar de regels verbieden ook om een vreemdeling zonder geldige papieren terug te sturen.

Vreemdelingenopvang
Daarop werd de vloeiend Engels sprekende Balla overgebracht naar de vreemdelingenopvang in Roosendaal waar hij de volgende ochtend werd bezocht door advocaat mr. Jack Schoenmakers. Op zijn verzoek nam de vreemdelingenpolitie contact op met het zogeheten Dublin-claimantenbureau. Daar wisselen de Europese Schengelanden onderling informatie uit over vreemdelingen die zij hebben toegelaten.

'Maar omdat zijn tijdelijke verblijfsvergunning in Frankrijk was verlopen, konden de Fransen formeel zijn identiteit en verblijfplaats niet langer bevestigen. Toen de Staat der Nederlanden besloot zijn gevangenhouding te verlengen, heb ik daar meteen beroep tegen ingediend', zo zegt advocaat Schoenmakers tegen de Wereldomroep.

Actie Facebook
Inmiddels waren gealarmeerde vrienden van de rechtenstudent in Parijs een actie begonnen om tegen zijn vasthouding te protesteren. Zo werd ondermeer een aparte pagina op Facebook opengesteld, werden Franse politici onder druk gezet en werd de kwestie in de pers gebracht.

Advocaat Schoenmakers had inmiddels het Franse consulaat in Parijs ingeschakeld om Franse documenten te bemachtigen die de identiteit en legale status van Kone moesten aantonen. Die kwamen eind vorige week beschikbaar. 'Afgelopen maandag diende voor de rechtbank in Almelo het kortgeding dat ik tegen de verlengde vasthouding had aangespannen. Een paar dagen later werd de Malinees al vrijgelaten, terwijl de uitspraak van de rechtbank pas maandag komt', zo zegt Schoenmakers.

Veel vaker
Hij wijst er op dat de Malinees zonder paspoort en zonder geldige verblijfsvergunning reisde, waardoor de Nederlandse grenspolitie niets anders kon doen dan hem aanhouden.
'Het gebeurt enkele honderden keren per jaar in Nederland dat een buitenlander niet de goede reispapieren bij zich heeft en in vreemdelingenbewaring wordt gezet. Meestal is het binnen een paar dagen opgelost. Maar soms duurt het veel langer. Griekenland en Italië zijn twee landen die erg traag zijn met het leveren van opgevraagde documenten. Daardoor zitten mensen onnodig lang vast'.

Samenloop
'In dit geval is deze Malinese man de dupe van een combinatie van factoren. Hij had zelf zijn verblijfsvergunning niet verlengd, z'n paspoort niet meegenomen en had niet naar die ambtenaar van het Parijse gemeentehuis moeten luisteren. Daarnaast konden het bureau voor de Dublinclaimanten en het Franse consulaat niet op tijd de juiste gegevens uitwisseling. Noem het een gebrekkige communicatie en een samenloop van omstandigheden', zo zegt Schoenmakers.

Bron http://www.rnw.nl/nederlands/bulletin/geen-geldig-paspoort-twee-weken-cel


Law Blogs
Law blog

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator