De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

23 januari 2011

Asielzoekers Leers in cassatie: Soberheid is sleutel tot vertrek

Er komt een nieuw uitzetcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers met minderjarige kinderen. Want het kan nog soberder.

Minister Leers van Immigratie en Asiel legt zich niet neer bij een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag dat heeft bepaald dat de overheid onderdak moet bieden aan een Angolese vrouw. Zij is uitgeprocedeerd, maar wil met haar drie kinderen in Nederland blijven. Leers wil dit gezin en andere uitgeprocedeerde gezinnen met minderjarige kinderen geen onderdak bieden en gaat in cassatie bij de Hoge Raad.

Eerder tikte de Raad van Europa Nederland al op de vingers, omdat Nederland uitgeprocedeerde illegale kinderen op straat zette. Toen de overheid daarmee stopte, was het idee om deze kinderen wel op te vangen, maar hun ouders het land uit te zetten. Ook dat kon volgens het hof niet door de beugel. Scheiding van moeder en kinderen is bovendien in strijd met internationale verdragen.

Maar Leers gaat door, want zijn beleid is erop gericht uitgeprocedeerde asielzoekers uit te zetten. Of ze nu minderjarige kinderen hebben of niet. Hij laat nu voor deze groep een speciaal vertrekcentrum inrichten ‘waar ouders moeten werken aan hun vertrek’. Waar en wanneer dit centrum gerealiseerd moet worden, is nog onbekend. Wel heeft Leers aangekondigd dat de voorzieningen sober zullen zijn, met beperkingen aan de bewegingsvrijheid. Daarbij kun je denken aan een kantine in plaats van dat de mensen zelf kunnen koken.

Noodopvang

Nederland telt volgens een woordvoerder van Leers nu 1850 uitgeprocedeerde gezinnen. Maar daar zitten ook gezinnen tussen met meerderjarige kinderen, en voor hen is het nieuwe centrum niet bedoeld. Intussen vangen gemeenten en kerkelijke organisaties in noodopvangsituaties illegale kinderen en hun ouders op. Leers is niet van plan hun opnieuw opvang te bieden. En dat zou wel moeten, vindt John van Tilborg, directeur van Inlia. ‘De uitspraak van het hof was heel duidelijk. Alle illegale kinderen hebben recht op opvang, huisvesting en onderwijs.’

Ook vraagt Van Tilborg zich af hoe het nog soberder kan. Hij wijst op een recente uitspraak van de rechtbank in Breda. De gemeente Breda wilde een uitgeprocedeerde vrouw uit Sierra Leone en haar twee jonge kinderen in het centrum in Ter Apel plaatsen, een plek waar veel uitgeprocedeerde gezinnen verblijven. Maar de rechtbank meent dat het centrum het gezin niet de juiste psychische zorg kan bieden. De gemeente moet nu voor andere passende opvang zorgen.

Bron: http://www.depers.nl/binnenland/539277/Soberheid-is-sleutel-tot-vertrek.html


Law Blogs
Law blog

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator