Minister Donner ondertekent overeenkomst werknemersverkeer met Roemenië

Betere handhaving en goede uitvoering over en weer van sociale zekerheid staan centraal tijdens het werkbezoek van minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gisteren aan Roemenië. De minister heeft een overeenkomst gesloten over samenwerking met Roemenië bij de handhaving van de sociale zekerheid en controle op onderbetaling en belastingontduiking. Door betere samenwerking en uitwisseling van informatie is handhaving van rechten op sociale zekerheid, zoals WW, voor Roemeense werknemers die terugkeren naar land van herkomst efficiënter.

Minister Donner heeft gisteren de overeenkomst (Memorandum of Understanding) over samenwerking tussen de beide landen met zijn Roemeense collega minister Mihai Constantin Seitan in Roemenië ondertekend. Beide landen hechten eraan om oneerlijke concurrentie door middel van slechte arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld onderbetaling, te voorkomen. Ook mogen werkgevers en werknemers die wel hun premies en belastingen betalen hiervan niet de dupe worden.

Roemenen hebben er belang bij goed te weten wat in Nederland hun rechten en plichten zijn. Hiermee kunnen de regels beter worden toegepast en slechte arbeidsvoorwaarden effectiever bestreden. SZW heeft speciaal voor Roemenen een informatiefolder ontwikkeld waarin de voorwaarden staan waaronder zij in Nederland mogen werken en wat hun rechten zijn.

Uitvoeringsinstellingen moeten de sociale zekerheidsregelingen goed kunnen handhaven, zowel nu, als in de toekomst wanneer Roemenen op grond van EU-afspraken vrij mogen werken in Nederland. Op dit moment kunnen Roemeense werknemers alleen met een tewerkstellingsvergunning in Nederland aan de slag, er is nog geen vrij werknemersverkeer. Afgesproken is dat die eis in de toekomst vervalt.

Bron: SZW

Publicatiedatum: 2-7-2010

Bron: http://www.agf.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=60142

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Voor een Haagse ambtenaar is het ongeloofwaardig dat een toerist naar Roermond wil reizen vanuit Amsterdam. Visumbezwaar ongegrond.