Hoe kan een Irakees uitgezet worden (zie uitspraak rechtbank)

, IrakLJN: BM9947, Rechtbank 's-Gravenhage , zittingsplaats Roermond , AWB 10/19631

Datum uitspraak: 24-06-2010
Datum publicatie: 01-07-2010
Rechtsgebied: Vreemdelingen


Inhoudsindicatie: Uitzettingstraject Irak / ongedocumenteerde vreemdelingen
Uit de gedingstukken alsmede het verhandelde ter zitting blijkt dat uitzetting van Iraakse vreemdelingen door middel van een EU-staat niet meer mogelijk is. De Dienst Terugkeer & Vertrek heeft immers begin februari 2008 het bericht ontvangen dat een EU-staat in combinatie met een nationaliteitsverklaring van de Iraakse ambassade niet meer wordt geaccepteerd door de Iraakse immigratieautoriteiten. Het te volgen uitzettingstraject voor vreemdelingen zonder documenten, te weten een origineel verlopen paspoort, een originele (geldige) identiteitskaart en/of een originele Iraakse nationaliteitsverklaring afgegeven in Irak, is blijkens de gedingstukken als volgt. In beginsel wordt de zaak direct voorgelegd aan de immigratieautoriteiten in Bagdad. Zij bepalen vervolgens of uitzetting kan plaatsvinden op grond van de aanwezige documenten. Zo niet, dan dient de betrokkene alsnog te worden gepresenteerd aan een zogenoemde Taskforce van immigratieautoriteiten van de luchthaven Bagdad. Wanneer er geen documenten zoals hiervoor genoemd aanwezig zijn of wanneer een afwijzing is ontvangen na voorlegging aan de immigratieautoriteiten in Bagdad vindt een presentatie plaats aan de Iraakse ambassade teneinde vast te stellen of de vreemdeling de Iraakse nationaliteit bezit en teneinde hem de gelegenheid te bieden aan te geven dat hij vrijwillig wenst terug te keren naar Irak. Wanneer de onjuist of niet gedocumenteerde vreemdeling niet wil terugkeren, zal de vreemdeling alsnog moeten worden gepresenteerd aan een Taskforce teneinde toestemming voor diens terugkeer te verkrijgen van de immigratieautoriteiten van de luchthaven Bagdad.


www.rechtspraak.nl

Reacties

Beijing2008 zei…
In de praktijk blijkt dat de "toegelaten"Irakees, bij aankomst in Bagdad in de gevangenis terechtkomt, en wordt mishandeld.
Het feit blijkbaar dat iemand uit Irak is gevlucht, als verraad wordt beschouwd.
Je kunt vraagtekens zetten bij het uitzettingsbeleid, als oa internationale hulporganisaties aangeven dat in verscheidene landen , als Iran, Irak, Somalie,etc teruggekeerde vluchtelingen voor hun leven moeten vrezen.

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

š—Ŗš—¼š—²š—»š˜€š—±š—®š—“ šŸ­šŸ³ š—·š—®š—»š˜‚š—®š—暝—¶ š˜‚š—¶š˜š˜€š—½š—暝—®š—®š—ø š—¼š˜ƒš—²š—æ š˜š—¶š—·š—±š—²š—¹š—¶š—·š—øš—² š—Æš—²š˜€š—°š—µš—²š—暝—ŗš—¶š—»š—“ š˜ƒš—®š—» ‘š—±š—²š—暝—±š—²š—¹š—®š—»š—±š—²š—暝˜€’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Voor een Haagse ambtenaar is het ongeloofwaardig dat een toerist naar Roermond wil reizen vanuit Amsterdam. Visumbezwaar ongegrond.