02 juli 2010

Bonje om pro-Duits vlagvertoon migranten

BERLIJN - Veel Turkse en Arabische Duitsers vlaggen tijdens het WK voetbal voor het Duitse nationale elftal. Dat werkt als een rode lap op extreemlinkse activisten. ,,Met de vlag zwaaien is een terugval in nationalistische ressentimenten.''

Twintig meter lang, vijf meter breed. Zo groot is de Duitse vlag op de elektronicawinkel van Ibrahim Bassal in de Berlijnse migrantenwijk Neukölln. Een steunbetuiging aan het Duitse voetbalteam. Maar het gaat Bassal om meer. ,,Ik wil laten zien dat dit ons land is en onze buurt. Hier wonen niet alleen maar criminelen'', zegt de Duitser van Libanese komaf.

Zijn vlag, de grootste in Berlijn, is in heel Duitsland bekend, sinds extreemlinkse activisten hebben geëist dat Bassal de driekleur zou verwijderen. Hij had zijn vlag nog niet opgehangen, of een groepje 'autonomen' stond in zijn winkel. Hun verwijt: Bassal stimuleert nationalisme en maakt nazi-gevoelens bij Duitsers los.

Logisch
De winkelier begrijpt er niets van. ,,We wonen en werken al tientallen jaren in Berlijn; onze kinderen zijn hier geboren. Het is toch logisch dat we Duitsland steunen? Wat heeft dat met nazi's te maken?''

Hij weigerde op de eis van de 'autonomen' in te gaan. Daarop 'verdween' de vlag. ,,Dit is al de derde'', zegt Bassal. Kosten per stuk: vijfhonderd euro. Zekerheidshalve hangt hij de vlag alleen nog op als Duitsland speelt. Bij talloze dönerzaakjes, bakkerijen, kappers en cafeetjes met Turkse en Arabische namen gaat het uitbundige vlaggen ondertussen gewoon door.

Al noopt de extreemlinkse haat tegen wat 'het zwart-rood-gele vod' wordt genoemd, wel tot voorzichtigheid. ,,Ik doe alleen nog vlaggetjes aan mijn auto als ik achter het stuur zit'', zegt falafelverkoper Hassoun aan de Sonnenallee. De kans is groot dat ze anders worden afgebroken.

Een actiegroep, genaamd Kommando Kevin-Prince Boateng, roept aanhangers op, zoveel mogelijk vlaggen én nationale tricots 'buit te maken'. Kevin-Prince Boateng is een uit Berlijn afkomstige speler van Ghana, die Duitslands aanvoerder Michael Ballack vlak voor het WK met een gemene overtreding uitschakelde.

Verdacht
De extreemlinkse scene wantrouwt het vrolijke voetbalpatriottisme. ,,Voor ons is het zwaaien met de vlag een politieke daad, een terugval in territoriaal denken en nationalistische ressentimenten'', zegt een anonieme activist in alle ernst.

Veel Turkse en Arabische Duitsers wapperen met de Duitse vlag omdat ze zich Duitser voelen en zich identificeren met spelers als Mesut Özil (Duits-Turks) en Sami Khedira (Duits-Tunesisch). Maar dat doet voor de principiële 'autonomen' niet ter zake. Iedere vorm van nationalisme is verdacht.

Het WK volgen, doen de anti-Duitse activisten intussen wel. Een café in de wijk Friedrichshain biedt voetbal kijken 'in antinationale ambiance' aan. Met controle bij de ingang: de Duitse driekleur komt er in geen enkele vorm in.


Bron: http://www.nd.nl/artikelen/2010/juli/02/bonje-om-pro-duits-vlagvertoon-migranten

Laat ze blij zijn dat mensen zich zo met hun nieuwe thuisland identificeren! Hier zie ik geen vlag of Oranje hangen bij de Marokkanen in de buurt ondanks twee Marokaanse spelers in de selectie.

Geen opmerkingen:

Aanbevolen post

Wytzia Raspe over vluchtelingen, AZC’s, cruiseschepen en mensensmokkelaars

Mr. van de week is Wytzia Raspe. Zij is 25 jaar jurist vreemdelingenrecht in allerlei verschillende rollen. Sinds 2005 schrijft en blogt z...