Migrant blijft ongewenst op de Belgische arbeidsmarkt

De werkloosheid bij arbeidskrachten die in het buitenland geboren zijn ligt in België 2,5 keer hoger dan bij de geboren Belgen. Dat schrijft econoom Geert Noels op zijn blog Econoshock op basis van cijfers die de OESO eerder deze week vrijgaf. Met die verhouding van 2,45 scoort België het slechtst van de veertien onderzochte industrielanden. Nederland komt uit op 2,34, Duitsland op 1,87 en Frankrijk op 1,68.In de VS is die ratio 1 op 1.

Het povere resultaat voor België kan verklaard worden door een zeer sterke groei van de immigratie sinds 2000 en de relatief lage werkloosheid bij de in eigen land geboren bevolking", schrijft Noels. "Verder is de economische integratie van de ingeweken arbeidskrachten zeer zwak, deels door een zwak opleidingsniveau, onaangepaste vaardigheden en de hoge loonkosten in activiteiten van lage toegevoegde waarde."

Volgens Noels groeit stilaan een globaal werkloosheidsprobleem en wordt zelfs China vandaag getroffen door werkloosheid. Hij raadt economen aan wat meer aandacht aan het probleem te besteden; in dezelfde mate bijvoorbeeld als ze zich bekommeren om aandelenmarkten, begrotingstekorten en banken.

Bron: http://www.beursduivel.be/nieuws/90461/migrant_blijft_ongewenst_op_de_belgische_arbeidsmarkt

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Voor een Haagse ambtenaar is het ongeloofwaardig dat een toerist naar Roermond wil reizen vanuit Amsterdam. Visumbezwaar ongegrond.