De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

27 juli 2010

Van bootvluchteling tot 'meneer de directeur'

Van Vietnamese bootvluchteling tot directeur-eigenaar van een internationaal ingenieursbureau. Dat is het verhaal van Hien Kieu (42) in een notendop. "Toen een Nederlands vrachtschip ons oppikte, realiseerde ik me dat er een nieuw hoofdstuk begon."

Motorboot
Hien Kieu was veertien toen hij uit Vietnam vluchtte. Op een bootje in de Vietnamese kustwateren dobberde hij met zestig andere vluchtelingen rond tot ze door een Nederlands vrachtschip werden opgepikt. "De motor begaf het al na één dag en op de derde dag hadden we bijna geen drinkwater meer", vertelt Hien. "Ik werd zo ziek dat ze dachten dat ik het niet zou halen." Bijna dertig jaar later geeft Hien leiding aan een bedrijf met zeventien medewerkers in het Brabantse Sprang-Capelle en veertig in Vietnam. Hij ontwerpt al elf jaar geavanceerde machines voor grote opdrachtgevers als Philips, Corus en NedTrain.

Tweederangsburger
"Omdat mijn vader in de Vietnamoorlog voor de Amerikanen vocht, werden wij tweederangsburgers", zegt Hien. 'Mijn nieuwe leven begon toen een Nederlands vrachtschip ons oppikte. Op dat moment realiseerde ik me dat ik gered was. Dat er een nieuw hoofdstuk begon." Hij kwam terecht in een pleeggezin in het Brabantse Ossendrecht. Binnen tien jaar deed hij lts, mts en hts. Hien had nog wat moeite met de Nederlandse taal, maar omzeilde dat probleem in zijn vak met een eigen manier van technisch tekenen.

Kaaskop
Hiens ouders leven nog in Vietnam en hij zorgt ervoor dat ze niets tekort komen. Zelf trouwde hij met een Vietnamese. Samen kregen zij een dochter (12) en een zoon (10). Hij heeft ze zijn indrukwekkende vluchtverhaal nooit verteld. "Ik denk niet dat mijn kinderen beseffen dat ik vluchteling ben", zegt hij. "Laatst zei mijn zoontje wel: 'Jij bent geen Hollander, hè? Ik wel!'" Hien schatert: "'Ja', zei ik. 'Jij bent een echte kaaskop!'"

Bron: http://www.vluchtelingenwerk.nl/

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator