Ophef verplichte vergunning voor predikers: déjà-vu? door Tesseltje de Lange


Als een religieuze organisatie een spreker over wil laten komen van buiten de Europese Unie, dan moet daarvoor een speciale vergunning worden aangevraagd. Naar aanleiding van een brief  van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, ontstond hierover onlangs enige ophef. Wat zijn de regels omtrent het inhuren van buitenlandse voorgangers door Nederlandse religieuze genootschappen?


Door Tesseltje de Lange*

Buitenlandse imams, dominees en priesters zouden de afgelopen jaren massaal gepreekt hebben zonder werkvergunning, zonder te weten dat dit illegaal zou zijn, zo stelde Trouw onlangs.  De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stuurde hierover een brief aan de religieuze organisaties. Hierin legt de minister uit dat: ‘Als u een spreker uitnodigt om bijvoorbeeld een lezing te houden, dan is dat ook arbeid in de zin van de Wav en wordt u als werkgever beschouwd.’ Genoeg aanleiding om de systematiek van werkvergunningen voor buitenlandse voorgangers onder de loep te nemen.

Wanneer is de vergunningplicht ontstaan en wat betekende deze plicht voor religieuze organisaties?
De vergunningplicht voor buitenlandse voorgangers ontstond in 1995 met de invoering van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav). De komst van de Wav creëerde een vergunningplicht voor een ieder die een vreemdeling iets voor zich laat doen, al dan niet tegen betaling. Destijds is niet gekozen om de vergunningplicht ook expliciet voor houders van een religieus ambt in te voeren, deze vielen nu eenmaal ook onder de algemene juridische definities. Zodoende werden religieuze organisaties vergunningplichtig voor een prediker, zelfs als die maar voor een enkele preek naar Nederland kwam.


 Lees hier verder: https://verblijfblog.nl/2016/06/09/ophef-verplichte-vergunning-voor-predikers-deja-vu/#more-1302


Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Uitspraak: Terugkeerbesluit kan ook (onder voorwaarden) in een meeromvattende besluit asielbeslissing

Stijn over de ex nunc toetsing in het asielrecht en het arrest Ahmedbekova

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Uitspraak over artikel 72, lid 3 Vw - bezwaar tegen uitzetting terwijl er nog beroep loopt