Longread staatssecretaris Klaas Dijkhoff: Als we iedereen willen helpen, dan valt het systeem om





 In de Nassaulezing spreekt u over de vervaagde grens tussen oorlogsvluchtelingen en economische vluchtelingen.
„Dat is nog een ander verschil met de jaren ’90. Kijk, Syriërs zouden niet zijn gevlucht als er geen oorlog was. Syrië was geen vrij, maar wel een stabiel en redelijk welvarend land. Mensen konden er fatsoenlijk leven, kinderen gingen naar school. Die mensen waren echt niet vertrokken als het nog was zoals voor de oorlog. Maar als ze eenmaal toch op de vlucht gaan, stoppen ze niet als het veilig is. Daar heb ik alle begrip voor. Kijk, als je met je gezin uit Syrië naar Turkije vlucht en je ziet dat daar al 2,5 miljoen landgenoten zijn, je niet kunt werken en je kinderen niet naar school kunnen, dan ga je verder. Kom je in Griekenland, denk je, ik heb die oversteek nu toch al gemaakt, ik heb het gelukkig gered op dat bootje, waarom zou ik hier stoppen? Ergens vermengt het feit dat iemand vluchteling is zich met economische motieven. Men redeneert: als ik toch van huis moet, dan ga ik liever naar Duitsland, Nederland of Zweden. Dat soort dilemma’s komen er nu allemaal bij.”
U schetst de overwegingen van een vluchteling zeer beeldend. Als u over vluchtelingen spreekt, ziet u dan de gezichten voor u? 
„Nee, vluchtelingen zijn voor het beleid een abstract begrip. Dat kan niet anders. Ik dwing mezelf daartoe. Als je in Syrië gaat kijken, dan zie je alleen maar mensen van wie je denkt: die moet ik helpen. Allemaal. En ook als je denkt, we kunnen een beperkt aantal helpen, er is er altijd één meer. En dat is ook een mens. Als we iedereen willen helpen, dan valt het systeem hier om.”

 Lees hier het complete lange artikel dat zeker de moeite van het lezen waard is:

 http://www.bndestem.nl/regio/brabant/longread-staatssecretaris-klaas-dijkhoff-als-we-iedereen-willen-helpen-dan-valt-het-systeem-om-1.6137760

Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Uitspraak: Terugkeerbesluit kan ook (onder voorwaarden) in een meeromvattende besluit asielbeslissing

Stijn over de ex nunc toetsing in het asielrecht en het arrest Ahmedbekova

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Uitspraak over artikel 72, lid 3 Vw - bezwaar tegen uitzetting terwijl er nog beroep loopt