23 juni 2016

Uitvoeringsorganisaties staan open voor nieuwe ideeën asielbeleid


Het journalistieke onderzoeksproject De Asielzoekmachine verzamelde de afgelopen maanden – online, via interviews en brainstorms –  tientallen ideeën van burgers voor een nieuw asielbeleid.
Tijdens de Slotbijeenkomst gisteren op Wereldvluchtelingendag reageerden de belangrijkste spelers uit de asielwereld positief op de ideeën. Ook werd er gepitcht door particuliere initiatieven en ontstonden er nieuwe samenwerkingen. 
Het panel van experts bestond uit: Rhodia Maas (Directeur DT&V), Rob van Lint (Directeur IND), Dorine Manson (Directeur VluchtelingenWerk Nederland), Gerard Bakker (Directeur COA), Mark Buijs (VVD, Burgemeester Boxtel), Maja Coric (Vluchtelingenambassadeurs), Eduard Nazarski (Directeur Amnesty International in Nederland), Willemijn Verloop (Oprichter War Child, mede-oprichter en partner Social Impact Ventures NL) en Catelene Passchier (vicevoorzitter FNV).
Ideeën
Rob van Lint, directeur IND, reageerde positief op ideeën om het gehoor te verbeteren. “Het idee ‘Fleur de gehoorkamer op is een heel belangrijke. Want het is een heel spannend moment voor de asielzoeker en het gehoor kan soms lang duren. Het is ongelooflijk belangrijk dat de sfeer goed is, dat ze zich op hun gemak voelen. We doen hier dus graag iets mee. Randvoorwaarde is wel dat de kamer veilig blijft. Een plant op een tafeltje gaat er dus niet komen.” Ook kondigde Van Lint aan dat er voortaan bandopnames van het gehoor kunnen worden gemaakt. Hiermee komt de IND tegemoet aan een veel gehoord idee. Het idee 'Nederland is geen dictatuur' werd door IND en VluchtelingenWerk Nederland positief ontvangen.
Het idee 'Zet vluchtelingambassadeurs in wijken in waar onvrede is over de komst van een azc' van de Syrische vluchteling Saher Abdulraouf werd direct omarmd door de organisatie Vluchteling Ambassadeurs van Maja Coric. Zij zetten al ambassadeurs in op scholen, maar willen de voorlichting graag verbreden. Zij gaan hierover in gesprek met het COA en de VNG.
Fronnie Biesma's idee (oprichter De Vrolijkheid) 'Elke gemeente een eigen azc' kon op veel steun van de zaal en burgemeester Mark Buijs rekenen. Een ander idee dat omarmd werd was het verbreden van burgerinitiatieven voor andere doelgroepen. An van Pijkeren van AZC-Alert pitchte het idee. “Wij zijn niet enthousiast over al die initiatieven. Er zijn meer mensen die hulp nodig hebben, denk aan onze ouderen. Gun niet-vluchtelingen die het nodig hebben ook wat vluchtelingen krijgen: goedkope woonruimte, cursussen, werk. En zorg dat initiatieven ook voor hen beschikbaar zijn.”
Verhitte discussie
De bijeenkomst eindigde met een verhitte discussie toen Diederik Samsom gevraagd werd zijn idee voor het Europese vluchtelingenvraagstuk, 'Plan Samsom', te evalueren. Tegenstanders in het publiek toonden zich zeer kritisch over de situatie van vluchtelingen in Griekenland en Turkije. In de zaal waren ook felle tegenstanders van een ruim asielbeleid. Zij riepen Samsom op net zo fel op te treden in Saudi-Arabië met de boodschap dat rijke Arabische landen vluchtelingen moeten opnemen.
De afsluitende discussie is exemplarisch voor de toon van het debat. “Juist vanwege de polarisatie op dit onderwerp leggen we met dit project de nadruk op het vinden van oplossingen. En dat heeft gewerkt. Juist wanneer mensen met verschillende meningen samen brainstormden, kwamen daar de beste ideeën uit,” aldus initiatiefnemer Eefje Blankevoort gisteravond.
Intimidatie
Helaas staat niet iedereen daarvoor open. Directeur Rhodia Maas van Dienst Terugkeer & Vertrek vertelde gisteren tijdens de netwerkbijeenkomst dat zij zich – na intimiderende berichten en signalen – gedwongen zag af te zien van deelname aan De Nacht van de Vluchteling. “Jammer, want we moeten juist met elkaar in gesprek blijven. Dit beleid is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid.”
In het najaar werkt De Asielzoekmachine in samenwerking met de diverse uitvoeringsorganisaties en deelnemers een aantal van de ideeën verder uit. Ook kunnen er nog nieuwe ideeën worden ingediend via de website.
De Asielzoekmachine is een crossmediaal project dat het asielbeleid onderzoekt. Hoe werkt het? En hoe zouden we willen dat het werkt? Het bestaat uit een webdocumentaire, uit een reeks brainstorms en tentoonstellingen, een radiodocu-tweeluik over de geschiedenis van het Nederlandse asielbeleid, in samenwerking met radiomaker Laura Stek, en een tv-documentaire over oplossingen voor de Europese crisis.

Tv-documentaire
Uitzending gemist? De televisiedocumentaire van De Asielzoekmachine over vergezichten en lange termijnoplossingen voor de Europese vluchtelingencrisis, is hier terug te zien: 2Doc, NPO 2.





Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Geen opmerkingen:

Aanbevolen post

Wytzia Raspe over vluchtelingen, AZC’s, cruiseschepen en mensensmokkelaars

Mr. van de week is Wytzia Raspe. Zij is 25 jaar jurist vreemdelingenrecht in allerlei verschillende rollen. Sinds 2005 schrijft en blogt z...