Problemen met Indiase geboorteaktes zonder naam. Hoe kan je dan in Nederland toch trouwen?

Op Linkedin manage ik de groep Vreemdelingenrecht. Hier stelde Heleen Snieders Immigration Manager at KPMG Meijburg & Co de volgende vraag:

"Cliente is geboren in India, heeft rechtmatig verblijf in NL als KM en wil, in Nederland, gaan trouwen met haar NL partner. Zij moet nu dus een gelegaliseerde geboorte akte overleggen bij de gemeente; zij heeft deze Indiase akte, voorzien van Apostille Stempel aan de gemeente overhandigd.

Gemeente accepteert deze akte niet omdat haar naam er niet op is vermeld (hetgeen niet ongebruikelijk is in India omdat het kind vaak pas later een naam krijgt). Zolang de geboorte niet met akte is geregistreerd kan het huwelijk niet in Nederland worden voltrokken.
Wie heeft ervaring met dergelijke situaties en wie heeft bruikbare tips?
Kan de gemeente op andere manier gedwongen worden om de geboorte akte te accepteren of om te accepteren dat er géén geboorte akte is?
Zou een 'affidavit' in de plaats van een geboorte akte kunnen komen? "

Marcel Reurs van Everaert Advocaten in Amsterdam antwoordt:
 
"Dit komt vaak voor. Mijn ervaring is dat het met een affidavit is opgelost. Dat moet in India, bij de bs aldaar. Of het zo kan hangt overigens wel af van de locale regelgeving van de betreffende deelstaat. Sommige deelstaten kennen het zgn. 'Late Name Insertion" systeem. Dan kan het volgens mij niet met een affidavit.
Alsjeblieft geen late entry laten vragen, maar of een "Late Name Insertion" mogelijk is: als zij al een geboorteakte heeft en ze vraagt om een late entry, dan krijgt ze een nieuwe registratie en de geboorte kun je maar 1 x registreren. De late entry geboorteakte zou dan wel eens niet door de gemeente kunnen worden geaccepteerd (zeker omdat ze al langs is geweest met de oude akte). Bij "Late Name Insertion" wordt de naam in de oude registratie ingevoerd. Daar kan ze dan een akte van krijgen, en die moet dan met een apostille worden gelegaliseerd. Als "Late Name Insertion" in de betreffende deelstaat niet mogelijk is, dan kan ze een affidavit laten opstellen. Wel ook weer laten apostilleren. Succes ermee! "

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Interview met Anton Kleijweg, advocaat vreemdelingenrecht te Voorburg (update: tegenwoordig in Den Haag)

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag