Verslag gesprek Securitas met bonden over IND. Hoe nu verder?

13 april 2010 - Zoals bij jullie bekend hebben wij gisteren een gesprek gehad met de directie van Securitas om te praten over de personele gevolgen van het overgaan van de IND-opdracht van Securitas naar G4S en HBC. Tijdens dat overleg was van werknemerszijde, behalve de drie vakbonden, ook het Dagelijks Bestuur van de Ondernemingsraad aanwezig.
Securitas heeft tijdens het gesprek het volgende naar voren gebracht:

- IND opdracht is Europees aanbesteed.
- De achterliggende visie bij de aanbesteding was de laagste prijs. De IND heeft geprobeerd de kwaliteitseisen te borgen: er zijn eisen gesteld op het gebied van opleiding, kwalificaties en ervaring.
- Vanwege de omvang van de opdracht is er, om de laagste prijs te garanderen, de mogelijkheid geschapen voor combinaties van kleinere bedrijven zich in te schrijven.
- Securitas kent de kostprijs van de opdracht en heeft IND een scherp aanbod gedaan.
Desondanks heeft IND de opdracht gegund aan G4S en HBC (combinatie van HB en NVD Beveiliging).
Er is door G4S een prijs geboden op grond van de door IND gestelde eisen van 1 à 2 jaar ervaring. Er is dus geen rekening gehouden met de ervaring - en de kosten die dat met zich meebrengt - van het Securitas personeel dat momenteel nog voor IND werkzaam is. Het merendeel van het Securitas personeel bevindt zich in de maximale trede van de van toepassing zijnde loonschaal.
- Er is veel overleg geweest tussen Securitas en G4S. Uiteindelijk heeft G4S besloten geen enkele medewerker van Securitas over te nemen, uit angst daardoor iederéén over te moeten nemen.
- Op 28 april aanstaande vindt de ondertekening van het IND contract plaats. Voorwaarde hiervoor is dat er minimaal 65 geschikte medewerkers door G4S aan worden geleverd bij IND.
- De geschiktheid van medewerkers wordt bepaald door IND. Deze heeft dus een behoorlijke vinger in de pap. Deze gesprekken hebben afgelopen vrijdag plaatsgevonden in Zwolle en gisteren in Ter Apel.
HBC heeft aangegeven 80 à 90% van de betrokken Securitas medewerkers over te willen nemen.
- Securitas wil met de vakbonden een Sociaal Plan overeenkomen.
Op grond van het bovenstaande heeft Securitas gekeken naar mogelijkheden werknemers ergens anders binnen de Securitas organisatie in te zetten. Voor Zevenaar is de inschatting gemaakt dat dit gaat lukken. Voor Ter Apel ligt dat voor Securitas anders: het bedrijf heeft voor de 27 op die locatie werkzame medewerkers inmiddels een collectieve ontslagvergunning aangevraagd bij UWV WERKbedrijf.

De vakbonden zijn echter nog niet zo ver. Wij vinden het onbestaanbaar dat ervaren en duurdere werknemers op straat komen te staan terwijl er nieuwe, goedkopere arbeidskrachten aan worden genomen. Gezamenlijk beraden wij ons over mogelijke acties om betrokken partijen onder druk te zetten. Aanstaande donderdag (15 april) vindt hierover overleg plaats en u kunt erop rekenen dat wij alles uit de kast zullen halen om de belangen van de betrokken werknemers te behartigen! Er is trouwens een groter belang: namelijk dat van álle werknemers die in de branche werkzaam zijn. Het kan hen allemaal gebeuren dat hun werk wordt gegund aan een ander beveiligingsbedrijf. Zo is er ook sprake van de overgang van de Defensie opdracht van Securitas naar G4S en Trigion…

Op dit moment is in de cao geregeld dat de nieuwe werkgever bij een contractswisseling een arbeidsovereenkomst MAG aanbieden aan werknemers op de overgenomen locatie. Maar dat is niet verplicht. Vakbonden willen regelen dat alle werknemers overgenomen MOETEN worden en met behoud van alle rechten (en plichten). Meer hierover vind u in onze conceptvoorstellen voor de nieuwe cao die wij u deze week ter goedkeuring voorleggen. De vakbonden hebben in vorige onderhandelingen al aangedrongen op een goede regeling rond contractwisselingen, maar tot nu toe weigerden werkgevers om werknemers al hun arbeidsvoorwaarden te laten behouden en dat was voor bonden cruciaal. Nu wordt maar weer eens op pijnlijke wijze duidelijk wat de gevolgen van een contractswisseling voor werknemers kunnen zijn. Dat is voor ons onacceptabel!

Maar eerst de IND: zoals gezegd vergaderen wij donderdag over mogelijke acties. Vanzelfsprekend hoort u na donderdag meer. Wij rekenen op grote steun bij eventuele acties. Immers, waar het nu over uw collega's gaat, kan het morgen over úw baan gaan!!

En als láátste optie zullen wij uiteraard een Sociaal Plan uitonderhandelen voor betrokken werknemers. Hopelijk komt het niet zo ver dat dit plan ook in praktijk uitgevoerd moet worden. In de tussentijd wensen wij de Securitas medewerkers veel sterkte toe in deze onzekere tijd. U staat er echter niet alleen voor en kunt op ons rekenen! Mocht u vragen hebben of behoefte aan een gesprek dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Met vriendelijke groet,

Maarten Hoelscher
Belangenbehartiger


Bron: http://www.unie.nl/cms/publish/content/showpage.asp?pageid=17217

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?