De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

16 april 2010

Uitzetdienst werkt niet goed: eenderde uitzettingen mislukt


Rotterdam, 15 april. De Dienst Terugkeer en Vertrek, belast met het uitzetten van vreemdelingen, functioneert niet naar behoren. Bijna eenderde van de 5.500 geplande uitzettingen is vorig jaar mislukt. Dat concludeert de commissie die toezicht houdt op de overheidsdienst vandaag in haar jaarverslag over 2009.

De Commissie Integraal Toezicht Terugkeer ziet diverse oorzaken voor de mislukte uitzettingen. In bijna de helft van de gevallen vroeg de vreemdeling op het laatste moment opnieuw asiel aan. Het kabinet kondigde in 2008 maatregelen aan die het moeilijker moeten maken een herhaalde asielaanvraag in te dienen. Reportage in NRC Weekblad

In NRC Weekblad verscheen afgelopen week een reportage van Leonie van Nierop over het uitzwaaien van vreemdelingen, met een fotoserie van Bob van der Vlist. De reportage is na te lezen in de digitale editie (alleen voor abonnees).Die zijn tot op heden nog niet doorgevoerd.

Annuleringen

Meer dan eenvijfde van de annuleringen is volgens de toezichtscommissie te wijten aan de vertrekdienst. Zij zou formulieren slordig of onvolledig invullen, slecht communiceren met de marechaussee en vreemdelingen niet op tijd aanleveren.

Een ander knelpunt bij het uitzetten zijn de reis- of nationaliteitspapieren. In 2009 werd slechts een kwart van de door de vertrekdienst aangevraagde papieren afgegeven. Dat komt niet alleen doordat buitenlandse ambassades dikwijls onwelwillend zouden zijn, zegt de commissie van toezicht, maar ook door laksheid van de vertrekdienst, die weinig druk op de autoriteiten zou uitoefenen.

Geen vat

Bijna een kwart van de annuleringen kende oorzaken waar de Nederlandse overheid geen vat op had. Ruim tweehonderd keer verzette een vreemdeling zich zo hevig dat hij zijn uitzetting frustreerde. Fysiek of verbaal geweld bij uitzettingen is vorig jaar verdubbeld ten opzichte van 2008.

In een reactie schrijft demissionair minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) vandaag aan de Tweede Kamer dat dit jaar een proef wordt uitgevoerd om vreemdelingen die geweld gebruiken bij hun uitzetting een gezichtsmasker op te zetten. Dat moet voorkomen dat ambtenaren worden bespuugd en gebeten. Daarnaast zal de minister bekijken of het mogelijk is om vreemdelingen die herhaaldelijk geweld hebben gebruikt ongewenst te verklaren.

Europees verband

De commissie is wel te spreken over de pogingen vreemdelingen in Europees verband uit te zetten. Vorig jaar hebben dertig gezamenlijke terugkeeroperaties plaatsgevonden. De commissie beschouwt dat als een „signaal dat binnen Europa werk wordt gemaakt van terugkeer”, maar noemt de samenwerking „een kwestie van de lange adem”.


Bron: http://www.nrc.nl/binnenland/article2525135.ece/Uitzetdienst_werkt_niet_goed_eenderde_uitzettingen_mislukt

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator