De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

28 april 2010

Kankermedicijn kost vingerafdrukken

Amerikaanse douaniers hebben eind vorig jaar een man uit Singapore 4 uur vastgehouden omdat ze geen vingerafdrukken van hem konden nemen.
Nadat zij tenslotte ervan waren overtuigd dat de 62-jarige man geen bedreiging voor de staatsveiligheid zou vormen, mocht hij alsnog het land in.

Hem werd aangeraden voortaan een brief van zijn behandelend oncoloog bij zich te dragen. De man, patient A, gebruikte namelijk al meer dan 3 jaar capecitabine na een nasofarynxcarcinoom. Capecitabine is een voorlopervorm van 5-fluorouracil en heeft als voordeel dat het oraal kan worden ingenomen.

Het middel wordt ook wel voorgeschreven bij gemetastaseerde borst- en darmkanker, maar het heeft volgens het Farmacotherapeutisch kompas geen therapeutische voordelen ten opzichte van de standaardbehandeling.
Patient A was slachtoffer van een al eerder geconstateerde bijwerking van capecitabine: het geneesmiddel kan leiden tot chronische ontstekingen op de handen en voeten, waardoor soms de vingerafdrukken vervagen.

In 2007 meldden Spaanse onderzoekers het geval van een stewardess met borstkanker en het hand-voetsyndroom die in moeilijkheden kwam omdat er van haar geen vingerafdrukken konden worden genomen (J Clin Oncol. 2007; 25:1815-6); nu doen, in de Annals of Oncology (doi:10.1093/annonc/mdp278), artsen uit Singapore verslag van de lotgevallen van hun patient.

Bij patient A, met succes behandeld wegens uitgezaaid nasofarynxcarcinoom, werd in juli 2005 een onderhoudsbehandeling met capecitabine ingesteld.
Ook hij kreeg een lichte vorm van het hand-voetsyndroom. In december 2008 besloot hij familie in de VS op te zoeken, met het hierboven geschetste
ongemak als resultaat.

'Patienten die lange tijd capecitabine slikken, kunnen problemen krijgen met de identificatie via vingerafdrukken aan de grenzen, en moeten hiervoor gewaarschuwd worden', aldus Su-Pin Choo en collega's van het nationale kankercentrum in Singapore. 'Het is onduidelijk wanneer in de loop van de behandeling vingerafdrukken beginnen te vervagen, maar er zou wel eens een groeiend aantal patienten zoals onze patient kunnen zijn.' Naar de Spaanse stewardess verwijzen zij overigens niet.

En uit ervaring kan ik zeggen dat het klopt. Overigens zou ik het niemand aanraden om te misbruiken.

Dit artikel is mij toegestuurd door Jeroen Deurenberg die het in een medisch tijdschrift van zijn vader die arts is tegenkwam.

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator