Amnesty en HRW vinden het overdragen van asielzoekers aan Hongarije nu onverantwoord


Nederland stuurt vluchtelingen terug naar Hongarije

Aangepast op
ANP
Volgens de Europese regels, het zogenaamde Verdrag van Dublin, mag Nederland asielzoekers terugsturen naar Hongarije. Het gaat niet om grote aantallen, maar toch vinden Human Rights Watch en Amnesty dat Nederland geen vluchtelingen terug mag sturen naar Hongarije. De omstandigheden voor asielzoekers zijn er volgens de organisaties niet menswaardig.
Nieuwsuur spreekt met Peter Bouckaert van Human Rights Watch in Hongarije en met een asielzoeker die later deze maand van Nederland terug moet naar Hongarije.

De mensen lijden er, ze worden er vernederd, hebben nauwelijks te eten en te drinken en verblijven in omstandigheden die we niet zouden moeten aanbieden hier in Europa.

Peter Bouckaert, Human Rights Watch
Nederland stuurt vluchtelingen terug naar Hongarije

Achter tralies

Peter Bouckaert van Human Rights Watch maakt zich zorgen over de slechte omstandigheden in Hongarije. "Asielzoekers worden achter tralies in tenten vastgehouden, de omstandigheden zijn slecht en ze hebben geen idee welke procedure de Hongaarse autoriteiten volgen en wat de volgende stappen zijn. We zouden graag vertegenwoordigers van de Nederlandse regering hier willen laten zien hoe het er aan toe gaat, zodat ze kunnen zien waar ze de asielzoekers naar toe sturen."
"Ik ben ervan overtuigd dat ze na een verblijf van slechts twee uur in zo'n kamp zullen vragen om eruitgehaald te mogen worden. De mensen lijden er, ze worden er vernederd, hebben nauwelijks te eten en te drinken en verblijven in omstandigheden die we niet zouden moeten aanbieden hier in Europa."

Hongarije heeft nauwelijks asielcapaciteit, de opvangomstandigheden worden met de dag slechter.

Ruud Bosgraaf, Amnesty International

Homoseksueel

Nieuwsuur spreekt ook met Kibuuka uit Uganda. Hij zegt niet veilig te zijn in Uganda omdat hij homoseksueel is. Via Turkije, Griekenland en Hongarije kwam hij in Nederland terecht.
In Hongarije zat hij een paar dagen in een politiecel. Hij zegt dat hij daar gedwongen werd zijn handtekening te zetten en zijn vingerafdrukken te laten nemen. Kibuuka verblijft nu in een AZC in Groningen, maar moet 23 september met het vliegtuig terug naar Hongarije.
"Als ik terug moet naar Hongarije, zal ik daar in een detentiecentrum terecht komen. Het is er niet veilig voor vluchtelingen. Ik zie er ook erg tegenop omdat ik niet weet hoe Hongarije omgaat met homoseksuelen. Hier in Nederland kunnen homoseksuelen vrij leven."

Opvangomstandigheden

Amnesty International wil ook dat Nederland stopt met het terugsturen van asielzoekers naar Hongarije. Woordvoerder Ruud Bosgraaf: "Hongarije heeft nauwelijks asielcapaciteit, de opvangomstandigheden worden met de dag slechter en Hongarije stuurt mensen terug naar onveilige landen als Servië en Macedonië. Verder werkt het Hongaarse parlement aan een noodwet die de situatie alleen maar erger zal maken."

Reactie ministerie

Nederland draagt, met uitzondering van Griekenland, vreemdelingen op grond van de Dublinverordening over aan alle Dublinlidstaten, dus ook aan Hongarije. Vanwege de hoge instroom heeft Hongarije aangegeven overdrachten in goed overleg te plannen en uit te voeren. Naar Griekenland dragen we niet over, omdat we de uitspraak van EVRM van 21 januari 2011 respecteren. Ten aanzien van Hongarije kunnen we nog steeds uitgaan van het interstatelijk vertrouwensbeginsel, dat het fundament is van de Dublin-afspraken. Dit is zeer recent nogmaals bevestigd door de rechter, in een uitspraak van 8 september 2015.
In 2015 was Hongarije akkoord met de terugname van 160 vreemdelingen. 15 vreemdelingen zijn inmiddels door Nederland overgedragen aan Hongarije
Lees verder op de site van de NOS: http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2057092-nederland-stuurt-vluchtelingen-terug-naar-hongarije.html

Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Uitspraak: Terugkeerbesluit kan ook (onder voorwaarden) in een meeromvattende besluit asielbeslissing

Stijn over de ex nunc toetsing in het asielrecht en het arrest Ahmedbekova

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Uitspraak over artikel 72, lid 3 Vw - bezwaar tegen uitzetting terwijl er nog beroep loopt

Documentaire "verloren jongens" over asielzoekende kinderen die door Europa zwerven