Nog meer nieuw vreemdelingenrecht gepubliceerd: WBV 2016/8 over openbare orde (Intrekken of weigeren asiel aan misdadiger)

TOELICHTING

ALGEMEEN

Met deze wijzing is beoogd het beleid inzake het weigeren en intrekken van een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd (zie ook Kamerstuk II 2015/2016, 19 637, nr. 2188) aan te scherpen. Een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd kan worden geweigerd of kan worden ingetrokken als de optelsom van zowel het voorwaardelijk als het onvoorwaardelijk ten uitvoer te leggen gedeelte van de straffen of maatregelen in totaal ten minste tien respectievelijk zes maanden bedraagt. Hierbij geldt dat bij een voorwaardelijke veroordeling (mede) sprake moet zijn van een drugs-, zeden- of geweldsmisdrijf, mensenhandel, of een misdrijf in verband met het plegen, voorbereiden of vergemakkelijken van een terroristisch misdrijf. Daarnaast geldt dat in het vervolg taakstraffen worden meegerekend, overeenkomstig artikel 3.86, zevende lid, Vb.
Voorbeeld 1. De vreemdeling is veroordeeld tot een voorwaardelijke vrijheidsstraf van drie maanden wegens het plegen van een geweldsmisdrijf. De vreemdeling is echter ook veroordeeld tot een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf van zeven maanden wegens het plegen van mensenhandel. De optelsom van tien maanden maakt dat dit kan leiden tot de beoordeling dat een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd wordt geweigerd of wordt ingetrokken. Dit is ook van toepassing als de vreemdeling voor beide misdrijven is veroordeeld tot een voorwaardelijke vrijheidsstraf en de optelsom hiervan eveneens ten minste tien maanden is.
Voorbeeld 2. De vreemdeling is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf van negen maanden wegens het plegen van een geweldsmisdrijf. De vreemdeling is eerder ook veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur wegens het plegen van een geweldsmisdrijf. De IND rekent voor elke 2 uur taakstraf één dag hechtenis. Dit betekent dit dat de IND voor een taakstraf van 60 uren een vrijheidsstraf van dertig dagen rekent en dus precies een maand, overeenkomstig artikel 88 van het Wetboek van Strafrecht. De optelsom van beide veroordelingen is in dit geval tien maanden. Dit kan tot de beoordeling leiden dat een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd wordt geweigerd of wordt ingetrokken.
Voorts is er een redactionele aanpassing doorgevoerd.
De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, voor deze, J.C. Goet Directeur-generaal Vreemdelingenzaken

De veranderde delen in de Vreemdelingencirculaire kunt ue hier lezen: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2016-33891.pdf





Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Interview met Anton Kleijweg, advocaat vreemdelingenrecht te Voorburg (update: tegenwoordig in Den Haag)

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag