De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

24 juli 2016

"Dichte grenzen veroorzaken juist immigratieproblemen" ---- interessant artikel in Trouw

"Multiculturalisme veranderde het idee dat iedereen gelijk moest worden behandeld ondanks raciale en culturele verschillen, in het idee dat verschillende mensen verschillend moeten worden behandeld vanwege die verschillen. Multiculturalisme stelt dat jouw origine bepalend is voor de wijze waarop de staat jou moet behandelen. Het leidt ertoe dat mensen die tot een minderheidsgroep behoren op één hoop worden geveegd en behandeld alsof ze een homogene groep vormen."

Daar ligt een ander probleem van immigratie: vroeger waren de samenlevingen homogener.
"Nee, dat Europese samenleving homogeen waren tótdat er immigranten kwamen is een beeld dat voortkomt uit geheugenverlies. We maken ons zorgen over conflicten met moslims, omdat hun waardenstelsel niet verenigbaar zou zijn met westerse samenlevingen. Maar nog geen honderd jaar geleden hadden we precies dezelfde zorgen over katholieken."

Maar nu gaat het om etnische verschillen. Die zijn wellicht moeilijker overbrugbaar.
"Ik zal u zeggen: in de negentiende eeuw zag de politieke elite de arbeiders en de boeren als raciaal anders."

U bent voorstander van open grenzen. Waarom?
"Het sluiten van de grens leidt, historisch gezien, vaak tot de problemen die men juist wil aanpakken."

Tekst loopt door onder foto.
  • © Hollandse Hoogte. Kenan Malik
Geeft u daar eens een voorbeeld van.
"Toen Spanje zich in 1986 aansloot bij de EU had het een open grens met Noord-Afrika. Afrikanen kwamen voor seizoensarbeid en keerden daarna weer terug. Dat werkte prima. Maar een voorwaarde voor de toetreding tot de EU was dat Spanje de grens moest sluiten; anders zouden er steeds meer Afrikanen komen en die zouden noordwaarts oprukken, was de gedachte.

"In 1991 ging die grens, die probleemloos had gefunctioneerd, dicht. Dat betekende niet dat er geen Afrikanen meer kwamen. Ze kwamen via gevaarlijke routes en werkten samen met smokkelaars om er te komen. Dát was het feitelijke begin van de migrantencrisis op de Middellandse Zee. In mei dat jaar spoelden de eerste lijken aan op de Spaanse stranden. Afrikanen bleven komen en keerden niet meer terug, maar lieten hun familie overkomen. Het probleem dat moest worden bestreden, werd juist groter.

"Datzelfde is gebeurd toen de Britten hun open grens met het Britse Gemenebest sloten, omdat ze vonden dat er te veel donkere mensen uit de Caraiben en India kwamen die het beeld van 'Britsheid' zouden aantasten. Het is ook gebeurd toen de Amerikanen hun grens met Mexico gingen sluiten.

Waar voorheen vooral alleenstaande jongemannen tijdelijk overkwamen voor werk en weer terugkeerden als hun werk erop zat, kozen ze er nu voor om zich permanent te vestigen. Een strenge grenscontrole betekent dus niet dat mensen niet meer komen. Het betekent dat ze via levensgevaarlijke en illegale routes komen en dat ze zich vestigen en er complete gemeenschappen ontstaan."


Maar open grenzen zijn een uitnodiging voor terroristen.
"Ik zeg niet dat je niet langer mag bijhouden wie het land in komt. Ik ben er zeker niet voor dat we terroristen toelaten. Je hebt een goed functionerende politie nodig; dat staat er los van."

Iederéén zou dan toch onze kant op komen als de grenzen opengaan?
"Helemaal niet. De meeste mensen wíllen niet komen. Toen je vanuit Noord-Afrika vrijelijk naar Spanje kon, was het toch niet zo dat het hele Afrikaanse continent besloot te verhuizen? Of dat alle Oost-Europeanen opeens naar West-Europa zijn verhuisd omdat ze dat mogen?"

Er is in Europa een grote angst over de enorme aantallen migranten.
"Klopt, en de getallen zijn ook niet gering. Maar laten we niet overdrijven. Veruit de meeste migranten worden nog altijd in de regio opgevangen. In Europa zijn vorig jaar ongeveer een miljoen immigranten en vluchtelingen opgenomen, evenveel als in Iran en Pakistan. Turkije alleen biedt onderdak aan meer dan twéé miljoen Syrische vluchtelingen. Eén miljoen immigranten vormen 0,2 procent van de hele bevolking van de Europese Unie. In Libanon vormen vluchtelingen bijna 20 procent van de bevolking.

"Ik vind het ongepast dat de EU armere landen de zwaarste lasten laat dragen. Als zij dezelfde houding als wij zouden aannemen, was er pas écht een migrantencrisis geweest. Centraal in ons migratiebeleid staat dat wij ze niet willen. Dat is ten diepste een immorele houding."

 Hoe komen we daaruit?
"Ons dilemma is dat een ethisch migratiebeleid dat zou werken op dit moment geen democratisch mandaat heeft; maar dat een migratiebeleid dat op enige publieke steun kan rekenen niet moreel zal zijn en ook niet zal werken. Dat dilemma is het directe gevolg van de wijze waarop politici van alle politieke kleuren immigratie in de voorbije decennia hebben geframed. Daarom is het zo belangrijk om een breed debat te voeren over de onderliggende ontwikkelingen en problemen."


Lees het gehele artikel hier in Trouw: http://www.trouw.nl/tr/nl/36361/Vluchtelingen/article/detail/4344624/2016/07/24/Dichte-grenzen-veroorzaken-juist-immigratieproblemen.dhtml


Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

ereader

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator