De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

07 juli 2016

Op de vlucht en uitgebuit? Mensenhandel onder vluchtelingen


Op de vlucht en uitgebuit?

Geplaatst op 07-07-2016 door Sabine Leermakers (0 reacties)
Plat gebombardeerde huizen, vernielingen, geweld, explosies en de dood. Dat is waar mensen in conflictgebieden dagelijks mee te maken hebben. De enige manier om te ontsnappen aan deze levensgevaarlijke omstandigheden is vluchten. Een besluit om huis en haard achter te laten, wordt door velen niet lichtvaardig genomen. Want dan ineens ben je een vluchteling; op de vlucht voor het woedende oorlogsgeweld op de plek die je ooit thuis noemde. Op zoek naar veiligheid en bescherming, tegelijkertijd kwetsbaar voor de gevaren die zich op de vluchtroute schuilhouden.
De Syrische burgeroorlog heeft een enorme vluchtelingenstroom op gang gebracht. Dit heeft geleid tot een van de grootste humanitaire uitdagingen van deze tijd. Cijfers van UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) laten zien dat bijna vijf miljoen Syrische vluchtelingen zijn geregistreerd in omringende landen, zoals Libanon, Jordanië en Turkije. Daarnaast zijn 857.363 vluchtelingen in 2015 via de Oost- Mediterrane Route naar Europa gereisd. Er zijn echter verontrustende signalen dat vluchtelingen op de route slachtoffer worden van mensenhandel en op verschillende manieren worden uitgebuit. IOM is in 2015 gestart met een survey langs de Oost- Mediterrane route om meer zicht te krijgen op deze problematiek. Hieruit blijkt dat van de in totaal 2.385 ondervraagde vluchtelingen, 7.2%  van de respondenten bevestigend hebben geantwoord op een of meer indicatoren die kunnen wijzen op mensenhandel.
Uit onderzoek blijkt dat een toename in mensenhandel een directe consequentie vormt van een conflict. UN Special Rapporteur on Trafficking in Persons Maria Grazia Giammarinaro noemt de situatie van vluchtelingen zelfs de ‘perfecte situatie’ om uitgebuit te worden. Instabiliteit, het wegvallen van een functionerend rechtssysteem, ontheemd raken, de afwezigheid van een sociaal netwerk; het zijn maar enkele factoren die vluchtelingen kwetsbaar maken voor mensenhandel. Het zou ons dan ook niet moeten verbazen dat mensenhandelaren gretig misbruik maken van de kwetsbare situatie waarin vluchtelingen zich bevinden. En hoewel we weten dat er een verband bestaat tussen mensenhandel en humanitaire rampen, is nog veel onbekend over uitbuiting in relatie tot vluchtelingen, óók in Europa. Door de prioriteit bij mensensmokkel te leggen, doen we deze vluchtelingen tekort in de bescherming tegen mensenhandelaren.
Eenmaal aangekomen in Nederland komen vluchtelingen in aanmerking voor asiel, als zij niet terug kunnen keren naar het land van herkomst. Binnen het toetsingskader voor het verlenen van asiel ligt de nadruk op hetgeen zich in het land van herkomst heeft afgespeeld. Er is nauwelijks aandacht voor de reisroute van de vluchteling, alleen  als onderdeel van de geloofwaardigheidstoets. Het is ook geen op zich zelf staand doel om te achterhalen wat zich op de vluchtroute heeft voorgedaan. Een gemiste kans om waardevolle informatie te verzamelen en te delen met (Europese) opsporingspartners over mogelijke uitbuiting op de route.
Het is niet bekend op welke schaal mensenhandel onder vluchtelingen plaatsvindt. Ook weten we onvoldoende waar en onder welke omstandigheden mensenhandel plaatsvindt, welke netwerken actief zijn en welke methodes er worden gebruikt. Het ontbreken van de noodzakelijke kennis hierover is ook een logisch gevolg van er niet naar vragen. Maar zolang we er niet naar vragen, zijn we ook niet in staat om de vluchtelingenstromen die zich nu bewegen door Europa te beschermen tegen mensenhandelaren.
Hoe wreed is het niet dat juist die mensen die vluchten voor de gevaren in hun thuisland onderweg naar veiligheid een relatief groot risico lopen op verkrachting, uitbuiting, slavernij en gevangenschap? Is het bovendien niet opmerkelijk dat we pas bescherming bieden aan vluchtelingen in tijden van humanitaire crisis op het moment dat ze ons land hebben weten te bereiken. Reikt onze morele plicht niet verder? Zouden we niet moeten nadenken over mogelijkheden om hen beter te beschermen op de reis naar en binnen Europa? Zodat de vluchtelingen de veiligheid en bescherming krijgen waar ze zo naar verlangen na het verlaten van hun thuisland. Vrij van gevaar om ten prooi te vallen aan mensenhandelaren, maar ook aan verkrachting, geweld en ontvoering. Mijn advies: Ga in gesprek met de vluchtelingen, vraag aan hen wat er gebeurd is onderweg. Deze kennis is noodzakelijk willen we effectief een vuist kunnen maken tegen de mensenhandelaren die misbruik maken van de kwetsbare positie van vluchtelingen.
Sabine Leermakers


Hier gevonden: http://ckm-fier.nl/Op-de-vlucht-en-uitgebuit.ashxInteressant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator