De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

14 juli 2016

"Inburgering van vluchtelingen kan korter, anders, beter en stukken goedkoper!" schrijft Ad Appel directeur van Ad Appel Taaltrainingen


Mededirecteur at Ad Appel Taaltrainingen

Volwassen vluchtelingen krijgen € 10.000. Dat geld moet besteed worden aan hun inburgering.
Formeel heet het een lening, maar in werkelijkheid is het een gift, want terugbetalen hoeft niet.
Een volwassen vluchteling die dit geleende geld wil verbruiken, kan voor dat geld ruwweg twee jaar naar een inburgerings-school. In die twee jaar doet hij of zij waarschijnlijk niet veel anders dan Nederlands leren. Met een beetje pech leert hij of zij ook nog hoe wij elkaar soms een hand geven en hoe ‘het in Nederland heurt’.
Tot steeds grotere ergernis van de meeste gemeentes, tussen haakjes: gemeentes vinden dat veel te lang duren. Gemeentes moeten immers een uitkering van de sociale dienst uitbetalen. En dat terwijl het om vaak gezonde en relatief jonge mensen gaat: zij zouden kunnen werken, participeren … Maar nee – inburgering komt eerst, de school komt eerst …
Gemeentes worden hier inmiddels zenuwachtig van en zien liever dat de inburgeraars-vluchtelingen sneller aan de bak komen. Dat zou eigenlijk ook beter zijn voor alle partijen.
Maar ja, het systeem zit op dit moment zo in elkaar dat de meeste scholen liever hun inburgeraars-vluchtelingen (hun melkkoeien) zo lang vasthouden op school totdat ze leeggemolken zijn – dat wil in de meeste gevallen zeggen, minimaal twee jaar, of soms, bij de wat goedkopere scholen drie jaar.
Er zijn misverstanden over de mogelijkheden voor inburgeraars-vluchtelingen om goed Nederlands te leren.
Het wettelijk vereiste niveau, A2, is laag – op dat niveau kunnen buitenlanders in Nederland nog niet zelfstandig functioneren als het gaat om het regelen van hun zaakjes: brieven van gemeente, belastingdienst, zorgverzekering, scholen enz.
Toch zullen de meesten, ook van de groep zogenaamd hoogopgeleiden, moeite genoeg hebben om binnen de vastgelegde termijn van drie jaar te slagen voor alle onderdelen van het inburgeringsexamen, niveau A2 dus. Het valt voor de meeste buitenlanders niet mee om onze moeilijke taal te leren. Vaak gaat het om mensen die tussendoor kinderen krijgen, ontdekken dat zij hier niet de baan van hun dromen gaan vinden, verhuizen, weinig contact met Nederlanders maken, blijven leven in hun islamitisch-beperkte wereld enz enz. Allemaal dingen die het moeilijk maken om snel en goed de taal te leren.
Als goedopgeleide inburgeraars-vluchtelingen op hun goedopgeleide niveau aan het werk zouden willen, dan zouden zij na 1 jaar al een veel hoger niveau moeten hebben, B2. Dan hebben ze een goed perspectief.
Het is al lang duidelijk dat dit er in 90% van de gevallen niet in zit. Bij 90% van de groep vluchtelingen-inburgeraars zouden de autoriteiten, ministeries, gemeentes, Vluchtelingenwerk, UAF en UWV wel wat meer haast kunnen maken bij het afronden van de inburgering en bij het opstarten van werk. Er is werk genoeg te doen, in de zorg, in de kassen, in de bollenvelden, in de plantsoenen, bij het bezorgen van pakketten, in de schoonmaak – ja, allemaal werk waarvoor ze niet naar hier gekomen zijn, ik weet het.
Gemeentes lijken het dus eigenlijk niet zo slecht voor te hebben met deze groep. Zij verplichten hen immers om te solliciteren, te participeren enz. Het is de vraag of de houding van de gemeentes serieus moet worden genomen.
In steeds meer gemeentes komt er veel nieuw geld beschikbaar voor een periode van pre-inburgering.
Voordat vluchtelingen-inburgeraars naar school kunnen voor hun inburgering, moeten zij in sommige steden nu al, maar vanaf juli 2017 landelijk, eerst 2.370 euro opmaken aan een voortraject, daarna krijgen zij pas toegang tot de 10.000 euro die voor de inburgering is bedoeld. De inburgering wordt dus nog duurder en gaat ook nog langer duren!
Dus gemeentes spreken met twee tongen als zij inburgeraars-vluchtelingen zeggen te willen helpen met participeren. Gemeentes zijn blij als zij geld mogen besteden, gemeentes zijn blij als zij uit de inburgeringsruif mogen snoepen. En ze zijn wat minder blij als ze uitkeringsgeld moeten uitgeven. Oeps.
Het voortraject moet inburgeraars-vluchtelingen ertoe brengen dat zij aan het  eind van dit traject de ‘participatieverklaring’ ondertekenen – daarin heeft meneer Asscher geschreven hoe het heurt – en inburgeraars-vluchtelingen gaan na een voortraject van drie maanden en het zien van heel wat ambtenaren hun handtekening daaronder zetten, want zo heurt dat in Nederland.
De inburgeraars-vluchtelingen willen eigenlijk het liefst zo snel mogelijk een normaal bestaan opbouwen in Nederland. Zelf hun geld verdienen. Maar nee, tal van bemoeizuchtige ambtenaren en politici en ook heel veel momenteel goed verdienende directeuren van inburgeringsscholen weerhouden hen daarvan: inburgeren, pre-inburgeren en later vast ook nog na-inburgeren.
Alles wijst erop dat ook goedopgeleide inburgeraars-vluchtelingen met moeite het niveau A2 gaan halen. Er verschijnen steeds opnieuw berichten dat de helft of meer dan de helft zelfs dat niveau niet haalt. En als het dan na drie jaar toch lukt, lijkt iedereen blij.
Asscher: word eens wakker. Maak van de inburgering een onderwijssysteem waarbij op maat onderwijs wordt aangeboden. Stuur de onderwijsinspectie eropaf. Maak de examens transparant.
En zorg dat die tienduizenden nieuwkomers van vorig jaar, en van dit jaar, snel hun eigen brood verdienen. Laat ze niet onnodig lang naar school gaan. Ze zitten er meestal na enkele maanden al tegen hun wil, hen wordt te vaak een rad voor ogen gedraaid wat betreft hun mogelijkheden, het is triest.
En vergeet niet: er worden niet alleen levensjaren verknoeid van deze inburgeraars-vluchtelingen – er worden ook frustraties gekweekt door de valse voorspiegelingen en last but not least: er worden nu honderden miljoenen euro’s over de balk gesmeten!
Het is echt te simpel om te denken dat elke euro die aan inburgering wordt besteed, vanzelf goed terecht komt … Nee, het leven is zelden simpel.

Hier gevonden: https://www.linkedin.com/pulse/inburgering-van-vluchtelingen-kan-korter-anders-beter-ad-appel

Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator