De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

01 november 2013

Verslag: Maatschappelijk Congres voor gemeenten georganiseerd door Vluchtelingenwerk Nederland


De gemeenteraadsverkiezingen zijn in aantocht en gemeenten staan voor veel uitdagingen. Het Maatschappelijk Congres van VluchtelingenWerk Nederland voor gemeentes vond precies op het juiste moment plaats.

Willekeur op de loer

Op 31 oktober trapte directeur Dorine Manson een bomvol congres ‘Vluchtelingenbeleid? Gemeenten aan zet!’ af. De vertegenwoordigers uit de gemeenten vroeg zij te blijven investeren in goede begeleiding en inburgering van vluchtelingen. Ze sprak ook haar zorgen uit over de kwaliteit van vluchtelingenbeleid, die volgens VluchtelingenWerk per gemeente sterk wisselt: "Willekeur ligt op de loer."

Wethouders 'heropvoeden'

Pieter Winsemius, oud-minister en voormalig lid van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) gaf in zijn speech over de netwerksamenleving handvatten aan de  gemeenten, die steeds vaker moeten terugvallen op de kracht van burgers. Hij sprak over "trekkers" en "verbinders" in een gemeenschap, en over ambtenaren die moeten durven loslaten. Ook meende hij dat het maatschappelijk middenveld sommige wethouders zou moeten "heropvoeden".

De uitdagingen

Tijdens de workshops wisselden (ervarings)deskundigen, vluchtelingen, wetenschappers en betrokkenen hun kennis en ervaringen uit over grote vraagstukken waar gemeenten voor staan. Bijvoorbeeld: hoe om te gaan met uitgeprocedeerde asielzoekers die op straat (dreigen te) belanden? Sommige gemeenten worden geconfronteerd met specifieke integratieproblemen van de Somalische gemeenschap, waar ligt de oplossing? Wat zijn de mogelijkheden om vluchtelingen zo snel en goed mogelijk naar werk te begeleiden? Moet een gemeente specifiek beleid hebben voor vluchtelingen?

‘Geer & Goor als vluchteling’

Na de pauze moedigde PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman de lokale bestuurders aan: "De rijksoverheid kan boos zijn op de gemeenten, maar waar het rijk verzaakt moeten de gemeenten verantwoordelijkheid nemen.” Prem Radhakishun, die ooit zelf als vluchteling in Nederland aankwam, zette de zaal op zijn kop met een hilarische column waarin hij VluchtelingenWerk ‘een lesje’ las over marketing op televisie. Hij pleit voor een programma met het beroemde duo Geer en Goor. “Zodat mensen zich in vluchtelingen inleven. Want ik denk dat Nederlanders nog steeds in staat zijn anderen te helpen.” Dat doet VluchtelingenWerk al bijna 35 jaar, benadrukte voorzitter Jan van Zijl in zijn slotwoord. “En als wij het niet meer kunnen doen, wie dan wel?”
Volgende week verschijnt op deze pagina een uitgebreid verslag (pdf) van het congres.

 Bron: https://www.vluchtelingenwerk.nl/nieuws/verslag-maatschappelijk-congres-voor-gemeenten#!

En ik dacht eerst "Tjonge wat een geld kost dit wel niet maar toen bleek dat voor de inburgeringstak te plaatselijke Vluchtelingenwerkgroep vaak afhankelijk was van gemeentesubsidie om te kunnen overleven. Dus eigenlijk was dit briljante marketing. Een zaal vol ambtenaren overtuigen van je nut.


In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator