De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

18 mei 2015

Schrap gratis taalcursussen voor hoogopgeleiden zegt Annelies Braams van NedLes


Sinds 2013 moeten inburgeraars zelf zorgen dat ze de taal leren en het inburgeringsexamen (of het moeilijker Staatsexamen Nederlands als tweede taal) halen. De gemeenten mogen geen 'inburgeringsvoorziening' meer aanbieden. Inburgeraars kunnen wel gebruikmaken van een lening van de overheid; zowel verplichte inburgeraars als vrijwillige inburgeraars, zoals nieuwkomers uit de EU en Turkije.

De gemeente Amsterdam heeft hier een creatieve oplossing voor gevonden. Ze spreekt niet meer van 'vrijwillige inburgeraars' maar van 'taalbehoeftigen'. En taalbehoeftigen kunnen naar hartelust gebruikmaken van het gratis taalaanbod van de gemeente, horende bij het beleidsplan Educatie Werkt. De taalcursussen die hierin worden aangeboden, worden grotendeels betaald met de participatiegelden; geld dat bedoeld is om de afstand tot de arbeidsmarkt en het beroep op bijstand te verkleinen.

Wie zijn - gedeeltelijk - de deelnemers? Hoogopgeleide Europese nieuwkomers met een goede opleiding en baan. Onlangs nodigde Amsterdam 1.700 pas aangekomen EU-migranten uit op een Engelstalig feestje in Boom Chicago, om daar kennis te nemen van het aanbod van de gemeente Amsterdam. Zoals de gemeente in de daar uitgedeelde flyer schreef: The city of Amsterdam believes that participation is an essential aspect of living in the city. This is why the city offers free language courses for citizens interested in learning or improving their Dutch.
Tegen een gratis aanbod valt niet op te concurreren
Dit tot grote ergernis van de commerciële taalscholen; tegen een gratis aanbod valt niet op te concurreren. Maar ook de Colombiaanse die hier voor de liefde gekomen is, valt moeilijk uit te leggen dat zij haar taalles zelf moet betalen terwijl haar Spaanse vriendin in dezelfde situatie een gratis cursus van de gemeente krijgt. Hoe leg je de Indiase ict'er met een kennismigrantenvisum uit dat hij zijn taalcursus zelf moet betalen, terwijl die voor een Italiaanse ict'er gratis is?
 Lees hier verder in de Volkskrant: http://www.volkskrant.nl/opinie/schrap-gratis-taalcursussen-voor-hoogopgeleiden~a4022427/

Je zou natuurlijk kunnen betogen dat een EU onderdaan recht heeft om hier te komen terwijl iemand anders het als gunst mag en aan die dus eisen kunnen worden gesteld. Maar het concurrentievervalsen is zeker een punt.

Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator