Doorgaan naar hoofdcontent

Er moet speciaal doelgroepenbeleid komen voor Somalische Nederlanders.

2985747
Amina Mohamud moest weg als thuiszorger. © Mike Roelofs

Helft Somaliërs in Nederland zit in de bijstand

Er moet speciaal doelgroepenbeleid komen voor Somalische Nederlanders. Alleen zo kan de slechte positie van Somaliërs op de arbeidsmarkt worden verbeterd. Daarvoor pleiten integratiedeskundigen en veel Somaliërs zelf.
 
De helft van de Somaliërs in Nederland zit in de bijstand. Slechts iets meer dan één op de vijf Somalische Nederlanders heeft überhaupt werk, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Daarmee hebben zij van alle bevolkingsgroepen veruit de meeste problemen op de arbeidsmarkt.
Het is duidelijk dat deze groep extra aandacht nodig heeft, bijvoorbeeld in de vorm van alfabetiseringscursussen
Ilse van Liempt, Universiteit Utrecht
Het merendeel van de 37 duizend Somalische Nederlanders is als asielzoeker gearriveerd, op de vlucht voor de al decennia durende burgeroorlog in hun land. Maar ook vergeleken met andere vluchtelingengroepen hebben Somaliërs het moeilijk. Afghanen en Iraniërs hebben in Nederland bijvoorbeeld twee keer zo vaak werk als Somaliërs. Van de Afghanen en Iraniërs van de eerste generatie zit ongeveer een kwart in de bijstand, van de Somaliërs de helft.

Terwijl Somaliërs in eigen land, maar ook in Amerika, Engeland en Zuid-Afrika vaak ondernemer zijn, is in Nederland slechts 1 procent van hen zelfstandige, tegen 30 procent van de Bulgaren en 10 procent van de Afghanen. Somaliërs zeggen moeite te hebben met de administratieve rompslomp die komt kijken bij het starten van een bedrijf en met het bijeensprokkelen van voldoende startkapitaal, blijkt uit een rondgang langs Somaliërs in Nederland.

De hoge werkloosheid onder Somaliërs heeft voor een belangrijk deel te maken met een laag opleidingsniveau of zelfs analfabetisme, zegt onderzoeker Jaco Dagevos van het SCP. 'Het zijn vaak jonge, alleenstaande mannen of vrouwen, die de Nederlandse taal niet goed spreken en geen geweldig ontwikkeld netwerk hebben.'

 Lees de rest van het artikel hier in de Volkskrant: http://www.volkskrant.nl/binnenland/helft-somaliers-in-nederland-zit-in-de-bijstand~a4016408/




Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Uitspraak: Terugkeerbesluit kan ook (onder voorwaarden) in een meeromvattende besluit asielbeslissing

Stijn over de ex nunc toetsing in het asielrecht en het arrest Ahmedbekova

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Uitspraak over artikel 72, lid 3 Vw - bezwaar tegen uitzetting terwijl er nog beroep loopt