De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

05 januari 2016

WODC waarschuwt voor nieuwe onderklasse: vluchtelingen. Heeft zij gelijk?

Een snelle integratie van asielzoekers voorkomt niet alleen langdurige werkloosheid en criminaliteit, zij stimuleert juist ook terugkeer naar het land van herkomst. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek naar de integratie van de vorige grote groep asielmigranten. Lees hier de drie belangrijkste bevindingen.
Daarvoor waarschuwen onderzoekers van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie Centrum (WODC) van het ministerie van Justitie, het Sociaal en Cultureel Planbureau en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Ze doen dit op basis van een studie naar de integratie van 33 duizend asielmigranten die in de jaren tachtig en negentig naar Nederland kwamen en een verblijfsvergunning hebben gekregen. Een groot deel daarvan is langdurig werkloos. De onderzoekers vinden dat de overheid veel meer moet doen om de huidige asielmigranten sneller aan werk te helpen zodat kan worden voorkomen dat ook zij massaal en langdurig in de bijstand blijven.

 Lees hier het artikel in de Volkskrant: http://www.volkskrant.nl/binnenland/in-nederland-dreigt-nieuwe-onderklasse-van-vluchtelingen-te-ontstaan~a4218617/?utm_source=linkedin&utm_content=free&utm_medium=social&hash=383151d78ee40e3e6709e5743dd3e3f2bdf7bc65&utm_campaign=shared%20content

Veel statushouders zijn erg tevreden met hun huis en uitkering. Dat ze wellicht minder gemotiveerd zijn bij het zoeken van een baan vind ik niet gelijk "behoren tot een onderklasse" want hun wijze van leven is nog die van de nette gegoede Irakees van weleer. En die criminaliteitscijfers worden die soms erg door een bepaald land van herkomst beïnvloed?

Inderdaad heel goed om mensen al in de AZCs weer zich op hun carrière te laten richten. Als je helemaal hier kunt komen ben je iemand die wat in zijn mars heeft. Doe therapieën waardoor mensen hun trauma's kunnen verwerken (Ik kan uit ervaring praten dat een zeer ingrijpend iets in je leven de nodige tijd en energie slorpt om een plekje te worden gegeven waardoor andere doelen worden ondergesneeuwd - in mijn geval bijna dood gegaan aan een ziekte). En ga prikkels geven in zo'n AZC richting werk en opleidingen: Nederlands leren, Engels leren, computervaardigheden, eigen bedrijf regelgeving. Ja kost leraren maar bespaart uitkeringen later.

Met dit deel ben ik het dan ook zeer eens:
"Zij vinden dat al tijdens de asielprocedure moet worden begonnen met intensieve taalles en voorbereiding op de arbeidsmarkt, omdat daar nu veel kostbare tijd verloren gaat. De regels hiervoor zouden moeten worden verruimd. Bij de intake kunnen opleidingsniveau, beroep en werkervaring worden geïnventariseerd. Zodra een asielzoeker een verblijfsvergunning heeft, zou hij aan het werk geholpen moeten worden. Nu is dat vaak het sluitstuk van integratie in veel gemeenten. Voor deze groep moet een specifiek beleid komen, met een grote rol voor gemeenten.
'In het asieldebat gaat de aandacht nu vooral uit naar de opvang, maar om problemen in de toekomst te voorkomen, zijn integratiemaatregelen voor diegenen die een verblijfsvergunning krijgen net zo urgent. Zeker omdat er voorlopig geen einde lijkt te komen aan de vluchtelingenstroom en een groot deel een verblijfsvergunning krijgt', zegt hoogleraar Engbersen."

Die bestudeerde groep uit de jaren 80 en 90 deed echter nog geen verplichte inburgeringscursus!

Als ik naar de reguliere migranten kijk en hoeveel verschil dat heeft gemaakt voor bruidjes denk ik dat dat bij asielzoekers wel net zoveel positief is uitgepakt. Jammer dus dat de meer recentere groepen zoals de Irakezen van rond 2005 niet ook zijn meegenomen.


Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

2 opmerkingen:

John Walls zei

Kan Volkskrant niet lezen, ben wel heel geïnteresseerd in de methodiek mbt de conclusie dat snelle integratie ook leidt tot acceptatie van terugkeer naar land van herkomst. Overigens: per definitie is altijd een groep de onderste in de maatschappij, als dat als klasse gedefinieerd wordt heb je altijd gelijk maar zeg je niets. Interessant in de huisvestingsdiscussie, toch maar voorrang blijven geven aan statushouders?! En dan ook op de arbeidsmarkt, met 642.000 werklozen???

vreemdelingenrecht.com zei

http://www.volkskrant.nl/4218606 Doet deze het wel?

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator