03 januari 2016

Schrijnend of ondankbaar? Broers moeten na 15 jaar terug naar Sierra Leone

In het artikel wordt over de onzekerheid van hun verblijf gesproken en dat dat gek is. 



Na vijftien jaar alsnog uitgewezen


Veertien jaar was Isaacs Darlington toen hij samen met zijn elfjarige broertje Prosper op de boot werd gezet, op de vlucht voor het geweld in Sierra Leone. Begin januari, vijftien jaar later, wordt hij Nederland uitgezet.
,,Te zot voor woorden. Het systeem is ziek'', zegt voorzitter Martin Sagel van de PvdA-fractie in Assen, waar de broers wonen. De PvdA trekt samen met andere politieke partijen, maatschappelijke en kerkelijke organisaties ten strijde tegen het besluit van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Maar vooral ook tegen de absurdheid van het besluit.
Het West-Afrikaanse Sierra Leone werd tussen 1991 en 2002 verscheurd door een burgeroorlog. Vanuit het buurland Liberia bemoeide ook de president van dat land, Charles Taylor, zich er intensief mee. Er vielen honderdduizenden doden en gewonden. Taylor werd in 2012 door het Sierra Leone-tribunaal in Den Haag schuldig bevonden aan steun aan oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid, moord, verkrachting, slavernij, plundering en de inzet van kindsoldaten.

GevluchtDe moeder van de broers werd voor hun ogen vermoord, hun vader moest vluchten voor het geweld. Via een vriend kwamen ze op een schip terecht dat hen van de hoofdstad Freetown naar Rotterdam bracht.
Na omzwervingen kwamen ze in Assen terecht, waar PvdA-raadslid Luc Rengers zich hun lot aantrok. Beide jongens doorliepen de middelbare school en rondden een academische opleiding af. Prosper is ingenieur, Isaacs heeft een baan aangeboden gekregen.

OnzekerheidDe onzekerheid over hun verblijf in Nederland is altijd gebleven. Rengers vroeg geregeld aandacht voor hun situatie, maar zonder resultaat.
,,Onderhand is niet de inhoudelijke weging voor het verzoek van de broers om permanent in Nederland te mogen blijven van belang'', zegt Sagel, ,,maar meer nog de duur van het hele proces. Als 14-jarige kom je hier met al je problemen en als je bijna 29 bent word je teruggestuurd. Dit is niet te billijken.''

Dit artikel staat in het Dagblad van het Noorden: http://www.dvhn.nl/drenthe/Na-vijftien-jaar-alsnog-uitgewezen-21103136.html




Ik lees dat ze 14 waren toen ze hier gekomen zijn. Misschien toen een AMV status gekregen of een d-status? Al in 2005 werden de clienten van Vluchtelingenwerk Leiden uit Sierra Leone bericht door de IND dat hun verblijfsvergunning werd ingetrokken / geen onbepaalde tijd werd verleend omdat het er inmiddels weer vrede was. En dat is het idee achter asiel. Mijn client daar was in tranen omdat hij net een huis had en na Nederlands te hebben geleerd en hard zijn best gedaan op een opleiding net zijn eerste sollicitatiebrieven had gepost. Maar ook hij was van mening dat de oorlog over was maar was heel verdrietig omdat hij hier allerlei vrienden had gemaakt en die in zijn oude omgeving allemaal waren gevlucht. Ik neem aan dat ook deze beide broers dit soort signalen van de IND hebben gehad. Hoe zijn ze er dan in geslaagd om nog 10 jaar extra hier te blijven? Doorgeprocedeerd tegen de intrekking/weigering om een asiel verblijfsvergunning te geven? Toen een verblijfsvergunning als student? Of toen doorgeprocedeerd met een beroep op het kinderpardon? Bij 15 jaar onzekerheid denk ik aan 1 procedure niet aan doorprocederen en andere verblijfsvergunningen aanvragen. In dat kader zouden ze nog een zoekjaar (nu 3) of een verblijfsvergunning als wetenschapper of kennismigrant kunnen proberen. Maar ze zouden ook dankbaar kunnen zijn voor de geboden veiligheid en de geschonken academische opleiding en die gaan gebruiken ten goede van hun landgenoten in Sierra Leone. En als ze daar voldoende ankers hebben kunnen ze nog op bezoek komen in Assen met een visum (Ja een uitgeprocedeerde en teruggekeerde Irakees kreeg gewoon een visum om hier wat voor zijn bedrijf in Irak te komen doen en zijn dochter te bezoeken).




Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Geen opmerkingen:

Aanbevolen post

Wytzia Raspe over vluchtelingen, AZC’s, cruiseschepen en mensensmokkelaars

Mr. van de week is Wytzia Raspe. Zij is 25 jaar jurist vreemdelingenrecht in allerlei verschillende rollen. Sinds 2005 schrijft en blogt z...