Vanaf 1 november gaat er het één en ander veranderen: zowel het basisexamen buitenland als het spreekexamen van het inburgeringsexamen Nederland komen er anders uit te zien


Waar kan ik informatie vinden over het nieuwe inburgeringsexamen?

Vanaf 1 november gaat er het één en ander veranderen: zowel het basisexamen buitenland als het spreekexamen van het inburgeringsexamen Nederland komen er anders uit te zien. Met deze veranderingen op komst is het belangrijk om te weten waar u relevante informatie kunt vinden. Hier vindt u een overzicht met veelgestelde vragen.

Het nieuwe inburgeringsexamen

Wat verandert er precies op 1 november 2014?- Het basisexamen buitenland en het spreekexamen van het inburgeringsexamen Nederland komen er anders uit te zien. De examens worden functioneler van aard en het spreekexamen zal niet langer door een computer worden beoordeeld, maar door menselijke beoordelaars. Meer informatie over de precieze veranderingen vindt u op http://www.toets.nl/nieuws/Bureau-ICE-maakt-nieuw-inburgeringsexamen.
Wat zijn de eindtermen van het nieuwe inburgeringsexamen?- De eindtermen van het inburgeringsexamen blijven hetzelfde. Ook de nieuwe examens zijn namelijk ontwikkeld op basis van het Raamwerk NT2.
Waar kan ik informatie vinden over het lesmateriaal voor het nieuwe inburgeringsexamen?- Omdat de eindtermen gelijk blijven zijn er minimale aanpassingen nodig in het lesmateriaal. Uitgeverij Boom heeft een addendum beschikbaar gesteld voor het bestaande lesmateriaal waarmee inburgeraars zich kunnen voorbereiden op het basisexamen buitenland. Het bestaande lesmateriaal inclusief het addendum vormen zo een volledige voorbereiding op het examen. Dit addendum komt beschikbaar op www.naarnederland.nl.
Voor het inburgeringsexamen Nederland zijn uitgeverijen vrij om hun lesmateriaal aan te passen, maar ook hier geldt: inhoudelijk verandert het examen niet, alleen de vorm van het examen verandert. Voor lesmethodes die kandidaten voorbereiden op het examen, en zich daarbij vooral richten op de toetsvorm in plaats van de inhoud, zijn wellicht grotere aanpassingen nodig.
Waar kan ik de voorbeeldexamens vinden?
De voorbeeldexamens zijn begin oktober te vinden op www.naarnederland.nl.

Beoordelen

Waar kan ik informatie vinden over de beoordeling van het spreekexamen?- De spreekexamens worden per 1 november 2014 niet meer door een computer beoordeeld, maar door menselijke beoordelaars. Met de inzet van gecertificeerde menselijke beoordelaars is er gekozen voor een betrouwbare manier van beoordelen. Zij zijn opgeleid in het werken met een beoordelingsmodel. De beoordelingsmodellen voor het spreekexamen staan vanaf oktober bij de voorbeeldexamens op www.naarnederland.nl. Deze zijn goedgekeurd en vastgesteld door een onafhankelijke adviescommissie.
Hoe kan ik mij aanmelden voor de beoordelaarstraining voor het spreekexamen?- De werving en selectie voor de beoordelaarspool behoort tot de taken van DUO. De training en examinering wordt uitgevoerd door Bureau ICE. Informatie met betrekking tot het opleiden van beoordelaars kunt u aanvragen bij DUO.

Vrijstelling

Hoe zit het met de vrijstelling voor het spreekexamen A2?- Heeft een kandidaat vóór 1 november 2014 meer dan 37 punten gehaald voor de TGN (basisexamen buitenland) dan kan hij vrijstelling krijgen voor het examen Spreekvaardigheid (binnenland, niveau A2).  
Voor een kandidaat die vanaf 1 november 2014 het basisexamen buitenland maakt is er geen mogelijkheid tot vrijstelling van het examen Spreekvaardigheid (binnenland, niveau A2), ongeacht de hoogte van de score behaald voor het basisexamen buitenland, onderdeel Spreekvaardigheid (niveau A1).
Wanneer een kandidaat die het basisexamen buitenland maakt vóór 1 november 2014 en daarbij maar één examenonderdeel heeft gehaald, heeft hij dan recht op vrijstelling voor dit onderdeel als hij het examen na 1 november 2014 herkanst?- Vanaf 1 november 2014 wordt ook bij het basisexamen buitenland met deelcertificaten gewerkt. Dit wordt vastgelegd in het Examenreglement Basisexamen inburgering in het buitenland. Dit geldt alleen voor kandidaten die vanaf 1 november 2014 het basisexamen buitenland maken. Er komt geen overgangsregeling. 
Dit betekent dat een onderdeel van het basisexamen buitenland dat vóór 1 november 2014 behaald is, niet vrijstellend is voor een onderdeel van het basisexamen buitenland dat na 1 november 2014 afgelegd is.

Informatiebijeenkomsten Bureau ICE

Wat is er besproken tijdens de eerste informatiebijeenkomst over het nieuwe inburgeringsexamen van Bureau ICE op 14 mei?- Op http://www.toets.nl/nieuws/veel-belangstelling-voor-informatiebijeenkomst kunt u het verslag lezen van de informatiebijeenkomst van Bureau ICE op 14 mei.
Waar gaat de volgende informatiebijeenkomst over?- Op 2 oktober 2014 wordt een tweede informatiebijeenkomst gehouden. Tijdens deze bijeenkomst wordt u bijgepraat over de huidige stand van zaken rondom het nieuwe inburgeringsexamen. U krijgt inzicht in de pretestprocedure, de voorbeeldexamens worden gelanceerd en daarnaast ontvangt u informatie over praktische zaken die met het inburgeringsexamen te maken hebben.
Hoe kan ik mij aanmelden voor de volgende informatiebijeenkomst?- U kunt zich aanmelden voor de informatiebijeenkomst via de uitnodiging van Bureau ICE. De informatiebijeenkomst vindt plaats op 2 oktober van 15:30-17:30 aan de Godfried Bomansstraat 4 in Culemborg. Aan de bijeenkomst zijn geen kosten verbonden. Aanmelden is verplicht. 
Kunt u niet op 2 oktober? Het is ook mogelijk om de bijeenkomst online te volgen via de livestream

Praktische zaken rondom het examen

Vanaf wanneer kunnen kandidaten zich inschrijven voor het nieuwe examen?- Kandidaten die zich na 1 oktober inschrijven, schrijven zich in voor het nieuwe examen. Wanneer aangemeld en betaald vóór 1 oktober, wordt er op de ambassadeposten/buitenlandse examenlocaties geprobeerd zoveel mogelijk kandidaten te faciliteren zodat zij nog het oude examen kunnen afleggen.
Waar vind ik informatie over de inschrijving voor het examen, de kosten en de uitslag?- Het antwoord op deze en andere praktische vragen kunt u vanaf 1 oktober vinden op www.naarnederland.nl. Ook is er op de informatiebijeenkomst van Bureau ICE op 2 oktober iemand van DUO aanwezig om uw vragen te beantwoorden.
Staat uw vraag er niet bij? Op www.naarnederland.nl kunt u meer informatie vinden. Voor vragen over inburgeren in Nederland kunt u ook contact opnemen met DUO (050 5999600). Voor vragen over inburgeren in het buitenland kunt u contact opnemen met Informatie Rijksoverheid (telefoon 1400, vanuit het buitenland: +31 77 465 67 67).


 Originele vindplaats van dit artikel: Bureau ICE http://www.toets.nl/nieuws/informatie-over-het-nieuwe-inburgergingsexamen



In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Populaire posts van deze blog

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam