03 oktober 2014

Interessante programma's en artikelen rond islamitische asielzoekers die zich bekeren tot het christendom bij "Dit is de dag"

 Mail van de buurvrouw:
Deze week was er een interessant programma over islamitische asielzoekers die zich bekeren tot het christendom. Al dan niet om in aanmerking tet komen voor een verblijfsvergunning.
 

Dus ik eens op de site kijken.....

Voor u denk ik interessant:

Vandaag kijken we in De Dag Van naar de positieve kanten van de groeiende asielzoekersstroom.

http://www.eo.nl/ditisdedag/radio/aflevering/dit-is-de-dag-43f34ef203/ 


Geloof, hoop en bedrog

Steeds meer islamitische asielzoekers bekeren zich tot het christendom. Hun bekering maakt de kans op een verblijfsvergunning groter omdat terugkeren naar het thuisland lastiger is geworden.
De IND twijfelt echter steeds vaker over de echtheid van al die bekeringen. Maar hoe bepaal je of iemand echt christen is geworden of dat er sprake is van misleiding om zo een verblijfsstatus te bemachtigen? Dit is de Dag Reportage over geloof, hoop en bedrog.

http://www.eo.nl/algemeen/video/-a-/player/-mc-/s/-stream-/65155/





'Het werk van IND'ers is ingewikkeld mensenwerk'

Samen met PKN-secretaris Arjan Plaisier adviseerde ChristenUnie Kamerlid Gert-Jan Segers de Immigratie- en naturalisatiedienst (IND) over het beoordelen van islamitische bekeerlingen op echtheid. Aan Dit is de dag Reportage vertelt hij hierover.
Het was een boeiende middag, de ontmoeting met tientallen IND-medewerkers. Het ging over de vraag hoe je bekeringen kunt beoordelen.

Verhalen van asielzoekers die moslim waren en zeggen christen te zijn geworden. Als voormalig inwoner van Egypte heb ik herhaaldelijk dat soort ingrijpende bekeringen meegemaakt. Ik heb gezien hoe zij daarna bijna altijd door hun familie werden verstoten en soms zelfs met de dood bedreigd werden. Maar het is ook begrijpelijk dat IND'ers beducht zijn voor asielzoekers die verhalen verzinnen om maar in Nederland te kunnen blijven. Vandaar dat Ds. Arjan Plaisier en ik meer hebben verteld over het proces van bekering, over de kern van het christelijk geloof.

Ik geloof dat een oprechte bekering het werk van God is, maar besefte die middag meer dan ooit dat een beoordeling daarvan door IND'ers ingewikkeld mensenwerk is.
http://www.eo.nl/ditisdedag/reportage/artikel/interview-met-een-asielzoeker/

'We hebben wetenschappelijke inzichten nodig'

 Jacob Wedemeijer is asieladvocaat. Hij behandelt jaarlijks een flink aantal zaken waarin bekeerde moslims graag een verblijfsvergunning willen. Hij vertelt over zijn perspectief op het proces om te ontdekken of een bekering echt is en wat er zijns inziens nodig is om het te verbeteren.

Interview: 

 





Tim van den Brink is één van de twee makers van de reportage Geloof, hoop en bedrog. Hij vertelt erover in een kort interview.
Waarom hebben jullie deze reportage gemaakt?
Omdat het intrigerend is dat de IND wil achterhalen of asielzoekers daadwerkelijk bekeerd zijn. Echte bekeerlingen hebben namelijk recht op bescherming in ons land, omdat hun islamitische thuisland veelal te gevaarlijk is voor christenen. Maar er zit soms echter een schaduwrandje aan de geloofsverhalen. Een enkele keer wordt een bekeringsmotief gebruikt om een verblijfsvergunning proberen te bemachtigen. Hoe achterhaal je dat? En kan de IND dat wel. Welke rol spelen kerken hierin? Verschillende vragen die we hebben geprobeerd te beantwoorden.

Wat heb je geleerd over dit onderwerp bij het maken van deze reportage?
Ik heb geleerd dat je niet overal precies de vinger op kunt leggen. Verschillende partijen onderzoeken een bekeringsverhaal. De IND, een asieladvocaat en soms de kerken. De IND en de asieladvocaat kunnen lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Een slecht pratende asielzoeker kan ondanks dat toch echt tot geloof zijn gekomen. Maar hoe kom je daar nu achter?

Wat wil je dat mensen in ieder geval onthouden van de uitzending?
Dat is geprobeerd inzichtelijk te maken hoe de overheid bekeringen wil controleren. En hoe complex dat is. En hoe afhankelijk asielzoekers zijn van het goed kunnen praten en de inspanningen van een goede asieladvocaat. Allemaal menselijke factoren die iets ongrijpbaars, zoals een bekering, in kaart moeten brengen. 

Wat vond je van het huidige proces van de IND en de kerken in de beoordeling?
Ik heb twee partijen gezien die beiden vanuit het verschillende motieven een gezamenlijk doel hebben: de waarheid achterhalen na een bekering.

bron: http://www.eo.nl/ditisdedag/reportage/artikel/interview-met-een-maker/


In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Geen opmerkingen:

Aanbevolen post

Wytzia Raspe over vluchtelingen, AZC’s, cruiseschepen en mensensmokkelaars

Mr. van de week is Wytzia Raspe. Zij is 25 jaar jurist vreemdelingenrecht in allerlei verschillende rollen. Sinds 2005 schrijft en blogt z...