03 oktober 2014

Meelezen: boeken (romans) over landen die we normaal alleen uit Nader Gehoren van asielzoekers kennen

 Zin in meelezen met mijn huidige selectie uit de bieb?

Het aangrijpende en inspirerende verhaal van een oorlogscorrespondente over haar gijzeling in Somalië Amanda droomt er als klein meisje in Canada al van om over de wereld te reizen. Vanaf haar twintigste trekt ze als backpacker door Latijns-Amerika en Azië, en een paar jaar later begint ze in het door oorlog verscheurde Afghanistan en Irak een carrière als verslaggeefster. In 2008 vertrekt ze naar Somalië, `het gevaarlijkste land ter wereld en daarmee voor een jonge, gedreven correspondente de uitgelezen plek om naam te maken. Maar vier dagen na aankomst wordt ze op een zanderige weg gegijzeld door een groep gemaskerde mannen. Amanda wordt 460 dagen gegijzeld, verplaatst van het ene naar het andere verlaten huis en ze weet te overleven door de kracht van haar herinneringen, vastberadenheid en hoop. En door zichzelf op de gruwelijkste momenten in `een huis in de hemel voor te stellen, hoog boven de vrouw die geketend in het donker wordt gemarteld. Een huis in de hemel is het ongelooflijke, rauwe en intieme verhaal van een jonge, onverschrokken vrouw en haar zoektocht naar compassie in tijden van onvoorstelbare rampspoed. `Een huis in de hemel is een van de indrukwekkendste boeken die ik ooit gelezen heb. Aangrijpend, rauw, hoopvol, subtiel en echt. Een verhaal over menselijkheid en onmenselijkheid. Prachtig, afschuwelijk en heldhaftig tegelijk. Elizabeth Gilbert, schrijfster van Eten, bidden, beminnen `Een aangrijpend boek dat Lindhouts innerlijke kracht en de moed om te vergeven toont. Eckhart Tolle Amanda Lindhout (1981) is oprichtster van de non-profitorganisatie Global Enrichment Foundation, die zich inzet voor de ontwikkeling van Somalië en Kenia. Coauteur Sara Corbett is schrijfster voor The New York Times Magazine. Haar werk verschijnt ook in National Geographic, ELLE, Outside, Esquire en O:The Oprah Magazine.



Als Abie van haar familie een koffieplantage erft, keert ze terug naar haar geboorteland in Afrika. Daar treft ze een wereld die zich ophoudt tussen heden en verleden, tussen werkelijkheid en onwerkelijkheid. Haar vier tantes – Asana, Mary, Hawa, Serah – vertellen hun levensgeschiedenissen en maken haar deelgenoot van hun levendige herinneringen: aan de vaders die zij vreesden, de mannen die zij liefhadden, de moeders die hen verlieten, en, vooral, de geheimen die zij koesterden. Hun betoverende verhalen vol magie en bezwering roepen een Afrika op dat zich aangetrokken voelt tot de verleidingen van het Westen maar tegelijk probeert vast te houden aan de eigen gebruiken. Stuk voor stuk hebben de vrouwen geprobeerd de koers van hun lotsbestemming te veranderen en hun eigen identiteit te bepalen.
De auteur van deze familieroman is geboren in Sierra Leone en woont met haar gezin in Londen. Tijdens gesprekken in haar moederland hoort zij de levensverhalen van vier oude tantes. Deze zijn gebundeld in dit boek: hun ervaringen als kinderen in een traditionele samenleving, hun huwelijksrelaties, hun ervaringen met de moderne tijd, hun belevenissen tijdens de recente burgeroorlog. De structuur van dit boek is niet helder, omdat de vier levensverhalen door elkaar gepresenteerd worden, ieder in de ik-persoon. Omdat de vertelling breedsprakig en detaillistisch is, maar ook met een sterke verbeeldingskracht en dichterlijk, kan de lezer de draad soms kwijtraken. Wie de tijd en rust neemt om zich in de roman te verdiepen, vindt er een diepe menselijkheid en rijkdom aan emoties vanuit een Afrikaans perspectief.


Hier te koop via Bol: (laden duurt even)




Ik ben benieuwd hoe we ze gaan vinden. Deel vooral uw ervaringen.



In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Geen opmerkingen:

Aanbevolen post

Wytzia Raspe over vluchtelingen, AZC’s, cruiseschepen en mensensmokkelaars

Mr. van de week is Wytzia Raspe. Zij is 25 jaar jurist vreemdelingenrecht in allerlei verschillende rollen. Sinds 2005 schrijft en blogt z...