De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

28 oktober 2014

Nieuwe boek van Spijkerboer over het vreemdelingenrecht en de reactie van de Raad van State


Rechters bij Raad van State kiezen ‘zelden de kant van de vluchteling’

Raad van State
Raad van State Foto: ANP / Valerie Kuypers

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State kiest in het vreemdelingenrecht in hoofdlijnen partij voor de staat. En dus tegen de vreemdeling. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar migratierecht Thomas Spijkerboer dat vandaag uitkomt.

600 rechtszaken onderzocht

Spijkerboer onderzocht ruim 600 rechtszaken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uit 2010 en 2011. Hij komt tot de conclusie dat de Raad van State, hoogste bestuursrechter van Nederland, zich “beteugeld activistisch” in het voordeel van de staat opstelt in het vreemdelingenrecht

Lees hier het hele artikel: http://www.nrc.nl/nieuws/2014/10/21/rechters-bij-raad-van-state-kiezen-zelden-de-kant-van-de-vluchteling/

Dit was de reactie van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State:
Reactie op berichtgeving over onderzoek van hoogleraar Spijkerboer over vreemdelingenrechtspraak

Dinsdag 21 oktober 2014 In het NRC Handelsblad is op dinsdag 21 oktober uitgebreid aandacht besteed aan het onderzoek van hoogleraar migratierecht Thomas Spijkerboer over ‘De Nederlandse rechter en het vreemdelingenrecht’.
Naar aanleiding van zijn onderzoek maakt hij zich zorgen over de rechtspraak van de hoogste algemene bestuursrechter van het land. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State kiest in het vreemdelingenrecht volgens Spijkerboer in hoofdlijnen partij voor de staat en zelden de kant van de vreemdeling. Ook zou de Afdeling bestuursrechtspraak zich in het vreemdelingenrecht niet opstellen als bewaker van de grondrechten. “Bij zaken over asiel, gezinshereniging en detentie van vreemdelingen zie je dat de Afdeling bestuursrechtspraak de grondrechten van vreemdelingen maar marginaal toetst”, aldus Spijkerboer.
In het interview roept de heer Spijkerboer het beeld op dat de Afdeling bestuursrechtspraak geen grenzen zou stellen op basis van de grondrechten aan het beleid van de staatsecretaris van Veiligheid en Justitie. Staatsraad Henk Lubberdink, voorzitter van de Vreemdelingenkamer van de Afdeling bestuursrechtspraak: “Anders dan Spijkerboer stelt, spelen de grondrechten een prominente rol bij de toetsing van de uitvoering van het vreemdelingenbeleid. Dat blijkt bijvoorbeeld uit recente rechtspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak over Eritreërs, Oeigoeren, homoseksuelen en christenen en Yezidi's uit Irak op basis waarvan de staatssecretaris zijn beleid heeft moeten aanpassen.”
Dat de Afdeling bestuursrechtspraak haar rol ten opzichte van de overheid steeds kleiner zou hebben gemaakt, herkent Henk Lubberdink dan ook zeker niet. “Daarbij stelt de Afdeling bestuursrechtspraak ook regelmatig prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie in Luxemburg. Bijvoorbeeld vragen over de gezinsherenigingsrichtlijn, het inburgeringsvereiste en de zogenoemde Belgiëroute. In belangrijke dossiers heeft de Afdeling bestuursrechtspraak aantoonbaar grenzen gesteld aan de uitvoering van het vreemdelingenbeleid door de staatssecretaris.”

 Originele vindplaats: http://www.raadvanstate.nl/agenda/nieuws/tekst-nieuwsbericht.html?id=676&summary_only=&category_id=9

Ook zo nieuwsgierig naar het boek zelf? Ik wel, maar toen ik op het congres kwam waar de boeken zouden worden uitgedeeld waren ze op.

Hier te koop bij Bol.comKoop bij bol.comInteressant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator