De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

11 oktober 2014

Huisvesting voor asielzoekers: ga niet lopen "overvragen" want dan raak je je draagvalk kwijt. Begin inburgeringscampus

Gisteren zaten de buurvrouw en ik aan onze avondmaaltijd en kwam er op tv een reportage langs over de huisvesting van statushouders (asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen op grond van het Vluchtelingenverdrag dan wel artikel 3 EVRM). Daar werd gesuggereerd dat het toch wel heel wat was dat mensen voor een wat langere tijd in omgebouwde gevangenissen moesten verblijven en niet direct een eigen huis kregen.

Volgens het Vluchtelingenverdrag moet je vluchtelingen op dezelfde manier behandelen als je eigen burgers. Dus ze ook in aanmerking laten komen voor een huurhuis. Maar is een paar maanden moeten wachten op een huis gelijk aan de situatie van Nederlanders en andere rechtmatige ingezetenen?

In de stad waar ik woon mocht je je als student niet als woningzoekende inschrijven. Dus pas na je afstuderen kon je op de wachtlijst komen die dan ongeveer 6 jaar lang was. Met als gevolg dat mensen jaren in een studentenkamer van 12m2 woonden terwijl ze soms al een goede baan hadden waarvoor ze om 6.00 het bed uit moesten. Sommige complexen hier hebben de charme van een gevangenis, een ander is een verbouwd klooster. En wat later jarenlang een AZC was, was in eerste instantie een studentenflat voor verpleegsters. Terwijl je als student en pas werkende geacht wordt om zo te (samen) wonen, wordt dat blijkbaar als niet passend geacht voor een vluchteling die ook de eerste jaren nog bezig is met inburgeringslessen en die waarschijnlijk ook voor een tijdje geen eigen inkomen zal verwerven.

In diezelfde stad moet je heel veel moeite doen om op een urgentielijst te komen voor woonruimte. Een mevrouw die nu in Drenthe woont en wiens echtgenoot overleed en die nou graag naar haar geboortestad wil terugkeren zodat haar familie kan bijspringen krijgt geen urgentie (ze vraagt al maanden om woningruil op Facebook).

Het krijgen van een kind is geen urgentie. Mensen die wegens scheiding hun woning moeten verlaten krijgen niet gelijk een huis.

Waarom zou een vluchteling dan wel binnen een paar maanden een woning moeten krijgen? Die woningen zijn er niet!

Maak dan van de nood een deugd en begin een inburgeringscampus: gewoon een AZC hernoemen en er meer activiteiten laten plaatsvinden gericht om inburgering en studie: bieb, lessen, muziekschool, sollicitatietrainingen enzovoort. Dan kunnen mensen zich nog in een groep herpakken en komen ze niet zo maar in hun uppie in Emmeloord terecht.

En je krijgt ook niet dat die Nederlandse burger die door de crisis zijn baan is kwijtgeraakt, door zijn WW-periode heen is en nu de dubbeltjes moet omdraaien in de Bijstand en wellicht zijn eigen huis mag gaan "opeten" het gevoel krijgt dat "die asielzoekers krijgen zomaar alles".


 Lees hier het artikel van de NOS:

VNG: woningtekort voor asielzoekers

Veel asielzoekers krijgen een verblijfsvergunning
Veel asielzoekers krijgen een verblijfsvergunning ANP
Gemeenten hebben moeite met het huisvesten van vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Er is een groot tekort aan huurwoningen, mede doordat het kabinet de sociale woningbouw wil verminderen, zegt de asielcommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Jos Wienen, voorzitter van de commissie en burgemeester van Katwijk, roept vanavond in Nieuwsuur het kabinet op om het beleid rond sociale huurwoningen te wijzigen. "Het kabinet moet zorgen dat wij als gemeenten goed zijn uitgerust om asielzoekers op te vangen."

Grote toestroom

Steeds meer mensen vragen in Nederland asiel. Het totaal aantal asielzoekers verdubbelde in het afgelopen jaar. Vooral de toestroom van mensen uit Syrië is groot. Zij krijgen vanwege de situatie in het land bijna allemaal een verblijfsvergunning.
Gemeenten zijn verplicht om de huisvesting te regelen, maar volgens de VNG is dat een groot probleem. Volgens staatssecretaris Teeven moeten gemeenten in de eerste helft van 2015 voor 14.000 asielzoekers een huis vinden. Dat is bijna vier keer zoveel als twee jaar geleden.
Mogelijk is het probleem nog groter, want vanaf juli worden familieleden die nareizen niet meer meegeteld in de cijfers van eerste asielaanvragen. Bijvoorbeeld de Syrische mannen die naar Nederland komen, reizen voornamelijk alleen. Hun gezinnen zullen later nog volgen, waardoor het getal weleens hoger zou kunnen uitpakken dan de 14.000 waar de gemeenten op rekenen.
Ook het huidige aantal plaatsen in asielzoekerscentra is onvoldoende. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is naarstig op zoek naar passende opvang. De IJsselhallen in Zwolle en een attractiepark in Drenthe werden de afgelopen tijd al omgebouwd tot opvangcentra.

Schattingen

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie laat Nieuwsuur weten dat het op basis van schattingen wel rekening heeft gehouden met de gezinsleden die na zullen reizen. Van de 14.000 mensen waarvoor gemeenten in de eerste helft van 2015 woonruimte moeten vinden, houden het rekening met 11.000 asielaanvragen en 3000 gezinsleden die zullen nareizen.

"Genoeg woningen"

Minister Blok laat weten dat er onlangs een platform is opgericht waarin het ministerie van Wonen samen met gemeenten zoekt naar creatieve oplossingen om asielzoekers met een verblijfsvergunning te kunnen huisvesten. Volgens de minister zijn er genoeg huurwoningen, maar wonen er in sociale huurwoningen te veel "scheefwoners".

Vindplaats: http://nos.nl/artikel/708505-vng-woningtekort-voor-asielzoekers.html


Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator