"Schadevergoeding voor kinderen die in uitzetlocatie verbleven" door Defence for Children


8 oktober 2014
Uitspraak rechter.jpgDe Nederlandse Staat moet een schadevergoeding van 10.000 euro betalen aan twee Nederlandse kinderen die samen met hun moeder ruim twintig maanden in een Gezins Opvang Locatie verbleven. In zo'n locatie wonen gezinnen die terug moeten keren naar hun land van herkomst. Hun vrijheid wordt er beperkt. Dit is geen plek voor kinderen met de Nederlandse nationaliteit.  Het verblijf op de gezinslocatie is daarnaast schadelijk voor de ontwikkeling van kinderen, zo bepaalde de rechtbank op 2 oktober 2014 in Den Haag.

Achtergrond

De moeder van de Nederlandse kinderen komt uit Guinee en werd in oktober 2011 samen met haar oudste kind in de gezinslocatie in Katwijk geplaatst. Zij was toen in verwachting van haar tweede kind, dat in november 2011 werd geboren. In een gezinslocatie wordt de vrijheid van de bewoners beperkt. Zo mogen zij de gemeente niet verlaten en hebben zij een dagelijkse meldplicht. De kinderen, die beiden in het bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit, hebben ruim twintig maanden op de locatie verbleven en eisen voor deze periode een schadevergoeding van de Staat. Zij stellen dat de gezinslocatie niet bedoeld is voor Nederlandse kinderen en dat de vrijheidsbeperking in strijd is met artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). In dit artikel is het recht op gezinsleven en privéleven verwoord. De kinderen stellen dat de Nederlandse Staat hen op een onrechtmatige wijze in hun vrijheid heeft beperkt.

Vrijheidsbeperking versus recht op ontwikkeling

De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie erkent dat de vrijheidsbeperkende maatregel ten onrechte aan de Nederlandse kinderen werd opgelegd, maar stelt dat de Staat geen schadevergoeding hoeft te betalen. De kinderen werden gedurende hun verblijf in de gezinslocatie volgens hem namelijk niet beperkt in hun ontwikkeling. De rechtbank overweegt dat de kinderen weliswaar geen materiële schade hebben geleden, maar dat er wel degelijk sprake is van immateriële schade. De kinderen moesten binnen de gemeente Katwijk blijven en werden door de dagelijkse meldplicht van hun moeder feitelijk 'gevangen' gehouden in de gezinslocatie. Daarbij stelt de rechtbank dat de ontwikkeling van de kinderen is geschaad, aangezien er op de locatie een gebrek is aan privacy en nachtrust. Hierdoor hadden de kinderen last van nachtmerries en sliepen zij slecht.

Schadevergoeding voor immateriële schade

De rechtbank is van oordeel dat de Staat de immateriële schade die de kinderen door het verblijf in de gezinslocatie hebben geleden, moet vergoeden en verklaart het beroep gegrond. De hoogte van de schadevergoeding bedraagt 5.000 euro per kind.

Defence for Children is verheugd over deze uitspraak omdat hierin wordt erkend dat het verblijf in een gezinslocatie schadelijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Wanneer dit ten aanzien van Nederlandse kinderen wordt gesteld, dan geldt dit ook voor de ontwikkeling van asielkinderen. Binnen de Werkgroep Kind in azc pleit Defence for Children voor sluiting van de gezinslocaties.

Meer informatie

Download hier de uitspraak van rechtbank Den Haag, d.d. 2 oktober 2014.

Ga voor meer informatie over de Werkgroep Kind in azc naar de website.

 Bron: http://www.defenceforchildren.nl/p/140/4093/mo233-m80/schadevergoeding-voor-kinderen-die-in-uitzetlocatie-verbleven






Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Populaire posts van deze blog

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Boek geeft gezicht aan vluchtelingenproblematiek - hoe een Koerdische Irakees kapper in Leiden werd