Mensenhandel is aan de orde van de dag. Dagelijks worden mensen onder
dwang uitgebuit, vaak veel dichterbij dan we denken. Dat bleek op 12 mei
jongstleden in De Nieuwe Liefde tijdens een middag over mensenhandel in
de serie Vreemdeling in Nederland. Deze
moderne vorm van slavernij vindt vooral plaats in de prostitutie, maar
ook bijvoorbeeld in de land- en tuinbouw, de bouw en het au
pair-circuit. Het betreft zowel Nederlandse als buitenlandse
slachtoffers. Hun aantal stijgt: in 2011 meldden zich 1222 slachtoffers
bij CoMensha, het Nederlandse Coördinatiecentrum Mensenhandel, 23% meer
dan het jaar ervoor. Nederland is het belangrijkste doorvoerland van
mensenhandel in Europa.
6 tips
Niet alleen de politiek, justitie, politie en opvangorganisaties kunnen zich inspannen om mensenhandel terug te dringen, ook wijzelf kunnen van alles doen. Graag delen we de tips die tijdens genoemde bijeenkomst in De Nieuwe Liefde door de aanwezige vertegenwoordigers van instanties werden aangedragen:
Vindplaats en meer informatie: http://denieuweliefde.com/nieuws/wat-kun-jij-doen-tegen-mensenhandel-.53.htmlNiet alleen de politiek, justitie, politie en opvangorganisaties kunnen zich inspannen om mensenhandel terug te dringen, ook wijzelf kunnen van alles doen. Graag delen we de tips die tijdens genoemde bijeenkomst in De Nieuwe Liefde door de aanwezige vertegenwoordigers van instanties werden aangedragen:
- Hou je ogen open voor mensenhandel in je eigen omgeving: ga na of je signalen ziet in de lokale snackbar, bij au pairs die je kent enzovoort. Als je vermoedens hebt van mensenhandel, meld dit dan bij de politie of bij meld-misdaad-anoniem.
- Koop geen goedkope champignons of asperges. De kans is groot dat er iets mis is met de arbeidsomstandigheden waarin die zijn geproduceerd. Let op het Fair produce keurmerk.
- Zien is geloven, neem kennis van het probleem. Ga eens op bezoek bij een hoorzitting waar een mensenhandelaar terecht staat. Het OM nodigt iedereen hiertoe uit. Tijdens zo’n zaak wordt mensenhandel concreet en zul je zelf ervaren dat bijvoorbeeld de Wallen niet zo onschuldig ogen als ze lijken. Op de site van het OM staan de openbare zittingen aangegeven. Kijk hier »
- Bij veel gemeenten en politiecorpsen staat mensenhandel nog niet hoog op de agenda. Vaak wordt gedacht dat mensenhandel alleen in de grote steden plaatsvindt. Niets is minder waar, juist kleine gemeenten herbergen soms grote netwerken. Onderzoek eens in je eigen gemeente of dit onderwerp op de agenda staat en neem anders contact op met de verantwoordelijke beleidsambtenaar.
- Zet je in als vrijwilliger voor organisaties als CoMensha, Fairwork, Stop the Traffik of Fier Fryslân, het grootste opvanghuis voor slachtoffers van mensenhandel in Leeuwarden.
- Geef bekendheid aan het probleem. Bezoek de sites van CoMensha en Stop The Traffik en ‘like’ ze op Facebook. Dan blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom mensenhandel. Deel hun berichten op je eigen pagina, zodat meer mensen op de hoogte zijn en blijven van mensenhandelpraktijken in Nederland.
--------------------------
Law blog
Tweet
In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten