De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

24 december 2012

RTL4 stelt vragen aan hoogleraar Van Kalmthout over asielzoekers in kerk

Hoe verder met de asielzoekers in de kerk?

Reageer
Op dit moment zitten er 100 asielzoekers in de Vluchtkerk in Amsterdam. Ze mogen daar blijven tot maart 2013, maar maken zich al zorgen voor hun toekomst daarna. Want een structurele oplossing, die komt er niet.
Teeven houdt vol: ze moeten weg en wie weg wil, kan weg. Maar de asielzoekers blijven zitten waar ze zijn. Of ze nou niet weg willen, niet weg kunnen of weg mogen, ze vallen tussen wal en schip. Vier vragen over de situatie aan hoogleraar Vreemdelingenrecht Anton van Kalmthout.

1. De asielzoekers mogen tot 2013 in de gekraakte kerk blijven zitten. Wat gebeurt er daarna?

De asielzoekers mogen nu tijdelijk in de verblijven, maar dit is in maart 2013 afgelopen. Zo is dat ook met de eigenaar afgesproken. Daarna is het weer terug naar af en begint alles weer opnieuw. Het lijkt niet waarschijnlijk dat in de komende maanden de huidige patstelling kan worden doorbroken.
Het overgrote deel van de vreemdelingen kan immers niet terug en zelfs degenen die wel terug zouden kunnen - dit zijn echter niet veel - zullen naar verwachting geen nieuwe perspectieven hebben gekregen om toch terug te keren.
De Nederlandse overheid heeft geen middelen meer om de vreemdelingen gedwongen uit te zetten. Dus zal het protest naar verwachting doorgaan, in Amsterdam of elders. Er zullen zich nieuwe mensen aansluiten, anderen zullen weer in de illegaliteit verdwijnen, gesteund door sympathisanten, eigen netwerken, en proberen te overleven.

2. Waarom worden ze niet gewoon uitgezet?

De mensen die Nederland kan uitzetten worden ook uitgezet. Anderen vertrekken vrijwillig, maar nog steeds is het zo dat rond de 50% niet kan worden uitgezet, van wie een groot gedeelte omdat het land van herkomst niet meewerkt.

3. Wie is verantwoordelijk voor de asielzoekers en de patstelling waarin ze nu zitten?

Verantwoordelijk voor de patstelling zijn alle partijen die erbij betrokken zijn: de Nederlandse overheid, de landen van herkomst, de Europese unie en de vreemdelingen zelf.

4. Is er een oplossing voor ze?

Vooralsnog biedt het huidige politieke klimaat geen structurele oplossing. Voor kinderen komt er met het kinderpardon een beperkte oplossing, maar voor de anderen is er niets wat er op wijst dat de regering soepel wil optreden om een oplossing dichterbij te brengen. Zeker niet nu men hardnekkig blijft geloven dat het strafbaar stellen van illegaliteit, zoals vorige week besproken in het kabinet, vreemdelingen er toe zou bewegen om ons land te verlaten.
In de praktijk is dit niet te handhaven en getuigt het bovendien van een gebrek aan inzicht in wat vreemdelingen beweegt, wat de belemmeringen zijn voor terugkeer en feitelijk de problemen eerder vergroot dan verkleint, laat staan een bijdrage levert om de patstelling, die overigens al jaren voortsleept, te doorbreken.

Bron: http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/12_december/24/verrijkingsonderdelen/q_en_a_over_asielzoekers_in_kerk_adam.xml


Law Blogs
Law blog
Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.Bookmark and Share

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator