05 februari 2015

De "foute" asielzoekers (commentaar en een verzameling van nieuwsberichten over 1F van deze week)

Ik moet er niet aan denken dat mijn belastinggeld zou worden besteed zodat een oorlogsmisdadiger hier veilig in een huurhuis met een uitkering zijn dagen kan slijten omdat de grond hem te heet onder de voeten is geworden in zijn land van herkomst. Maar je hoort ook geregeld dat mensen hun verblijfsvergunning wordt ingetrokken omdat er sprake zou zijn van omstandigheden als bedoelt in artikel 1F van het Vluchtelingenverdrag en deze mensen dan bij hoog en bij laag beweren geheel onschuldig te zijn.In het geval van Afghanen heeft Nederland jaren geleden beslist dat mensen die bij de beruchte Khad werkten nooit in aanmerking zouden kunnen komen voor asiel. Het was dan ook een bijzonder smerig clubje maar Schindler was ook lid van de nazi-partij en had een werkkamp en toch zien we hem als held. Volgens de Stichting 1F is in 14 jaar nooit een Afghaan er in geslaagd om te bewijzen dat hij echt zich niet schuldig heeft gemaakt aan marteling of bewust de andere kant op keek. Moeilijk hoor. Iedere beul is er eentje te veel hier maar wat nou als je echt bij personeelszaken werkte en met goed fatsoen niet je baan kon opzeggen?


EERSEL - De uitgeprocedeerde asielzoeker Abdullah Sadat uit Eersel is ondergedoken. Hij hoorde onlangs dat hij terug moet naar Afghanistan.

 http://www.ed.nl/regio/kempen/eersel/angstige-abdullah-sadat-uit-eersel-duikt-onder-1.4747989





 

Teeven let op IS'ers onder asielzoekers 

 

Nederland is er "erg alert" op dat er geen asielzoekers binnenkomen die bijvoorbeeld bij IS hebben gezeten. Dat zei staatssecretaris Teeven in een debat in de Tweede Kamer. "Daar kijken we echt continu naar."
Teeven wees erop dat het in het verleden weleens lang duurde voordat schenders van de mensenrechten eruit werden gepikt, maar dat de procedures inmiddels zijn aangepast. Er zijn onder meer risicoprofielen opgesteld, waardoor medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst  "het zwarte schaap" in een eerder stadium kunnen herkennen en dus ook sneller kunnen uitzetten.

Afghaanse geheime dienst

Volgens de staatssecretaris duurde het in het verleden soms lang voordat een asielzoeker als oorlogsmisdadiger werd herkend. Mede daardoor kon het gebeuren dat een man, die ooit voor de Afghaanse geheime dienst werkte, 18 jaar met zijn gezin in Nederland woonde en pas vorige maand is uitgezet.
Verschillende Kamerleden maken zich zorgen over het lot van deze man, die gezondheidsklachten heeft. Sinds zijn vertrek naar Afghanistan is er niets van hem vernomen. Zij zeggen dat niet bewezen is dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan martelingen en vinden dat Teeven uitzettingen naar Afghanistan moet opschorten totdat duidelijk is hoe het met hem is.
Teeven zei niet van plan te zijn het beleid ten aanzien van potentiële oorlogsmisdadigers aan te passen op basis van één individuele zaak. "Daar zie ik geen enkele aanleiding toe."

Bron: NOS http://nos.nl/artikel/2017264-teeven-let-op-is-ers-onder-asielzoekers.html 

 

Teeven gaat 1F-beleid niet wijzigen. 

 

Staatssecretaris Fred Teeven is niet van plan het zogeheten 1F-beleid te wijzigen, waar een deel van de oppositie op aandringt. 
Zijn beleid is erop gericht om asielzoekers die verdacht worden van ernstige (oorlogs-)misdaden uit te sluiten van een vluchtelingenstatus.
D66, GroenLinks en ChristenUnie vinden het oneerlijk dat mensen uit Afghanistan die daar voor een veiligheidsdienst hebben gewerkt, allemaal onder 1F vallen.
Ze pleiten voor een individuele toets en een opschorting van de uitzetting van Afghaanse 1F'ers. Maar Teeven, die verantwoordelijk is voor asielzaken, zei woensdag in een Kamerdebat dat hij hiertoe geen aanleiding ziet. Een meerderheid steunt hem hierin.
Hoewel 1F'ers geen status krijgen, kan Nederland ze vaak niet uitzetten. Volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens mogen mensen niet teruggestuurd worden naar gevaarlijk gebied.

Afghaan

Onlangs werd een Afghaanse man met 1F uitgezet na een langdurig verblijf in Nederland. De zaak kreeg veel aandacht in de media. Teeven begrijpt dat het wrang is voor de familie, maar zei dat 1F'ers teruggestuurd worden zodra het thuisland veilig genoeg is. Dat is bij Afghanistan nu het geval.
Teeven zei dat Nederland zich baseert op goede informatie en in het buitenland ook veel waardering krijgt voor de aanpak van schenders van mensenrechten.

Bron: Nu.nl http://www.nu.nl/politiek/3985995/teeven-gaat-f1-beleid-niet-wijzigen-.html

 





Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

2 opmerkingen:

CVDH zei

"Volgens de Stichting 1F is in 14 jaar nooit een Afghaan er in geslaagd om te bewijzen dat hij echt zich niet schuldig heeft gemaakt aan marteling of bewust de andere kant op keek."

Dat is toch ook gewoon niet te bewijzen? En al helemaal niet omdat het al zo lang geleden is.

Behoor je volgens de Nederlandse rechtsmaatstaven trouwens niet eerst zelf het bewijs te leveren dat waarvan je iemand beschuldigt juist is?

"Teeven zei niet van plan te zijn het beleid ten aanzien van potentiële oorlogsmisdadigers aan te passen op basis van één individuele zaak."

"Potentiële oorlogsmisdadigers"?

MOGELIJKE oorlogsmisdadigers dus.

Precies, meneer Teeven: er is niets bewezen!



vreemdelingenrecht.com zei

Ik ken een geval waar iemand met verklaringen van getuigen kwam maar dat wordt dan weggewuifd met "die zijn te koop".

Aanbevolen post

Wytzia Raspe over vluchtelingen, AZC’s, cruiseschepen en mensensmokkelaars

Mr. van de week is Wytzia Raspe. Zij is 25 jaar jurist vreemdelingenrecht in allerlei verschillende rollen. Sinds 2005 schrijft en blogt z...