De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

11 februari 2015

Rechtbank: Raad mag deelname piketroosters niet zonder meer beperken tot maximaal drie

De Raad voor Rechtsbijstand is niet bevoegd om de inschrijving van een advocaat voor piketroosters zonder meer te beperken tot maximaal drie. Een advocaat die voor een vierde piketrooster ingeschreven wil blijven, moet de gelegenheid krijgen om zijn deskundigheid op dat terrein aan te tonen. Dat heeft de rechtbank Den Haag bepaald in een vorige week gepubliceerde uitspraak. Een maand eerder oordeelde de rechtbank Oost-Brabant het tegenovergestelde.

De Raad voor Rechtsbijstand beëindigt per 1 juli 2013 de deelname van de advocaat aan het vreemdelingenpiketrooster. De reden is dat de advocaat al deelneemt aan drie piketroosters. Op grond van de inschrijvingsvoorwaarden is drie het maximum, aldus de raad.

De rechtbank Den Haag vernietigt dit besluit van de Raad voor Rechtsbijstand. ‘Het in het kader van de deskundigheid beperken van het aantal piketroosters waaraan een advocaat mag deelnemen komt neer op het vaststellen van de regel dat iemand die op drie gebieden deskundig is bevonden voor deelname aan piketroosters, voor een vierde piketrooster niet deskundig kan zijn, zonder dat de deskundigheid ten aanzien van het vierde piketrooster wordt getoetst. (…) Een advocaat zal echter wel in de gelegenheid moeten worden gesteld om zijn deskundigheid aan te tonen,’ aldus de rechtbank.

De Inschrijvingsvoorwaarden van de Raad voor Rechtsbijstand zijn volgens de rechtbank in strijd met artikel 15 van de Wet op de rechtsbijstand. Om die reden moet aan de voorwaarden ‘verbindende kracht worden ontzegd’. Het besluit om de advocaat te verwijderen uit het vreemdelingenpiket wordt om die reden vernietigd.

De Raad voor Rechtsbijstand laat desgevraagd weten in hoger beroep te gaan. Dat is mede ingegeven door de tegenstrijdige jurisprudentie op dit punt. Op 12 november 2014 oordeelde de rechtbank Oost-Brabant dat de Raad voor Rechtsbijstand 'geen onredelijke of willekeurige invulling' gaf aan de bevoegdheid tot het stellen van regels door deelname te beperken tot drie piketlijsten. Volgens de Raad heeft ook de rechtbank Den Bosch op 20 mei 2014 aldus beslist. Die uitspraak is echter niet gepubliceerd.

Datum bericht: 11 Feb 2015

Dit is te vinden op de site van Advocatie: http://www.advocatie.nl/rechtbank-raad-mag-deelname-piketroosters-niet-zonder-meer-beperken-tot-maximaal-drie

Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator