Daverend Debat over menswaardig vreemdelingenbeleid: 30 augustus 2012

In september gaan we naar de stembus. Moment waarop andere richtingen kunnen worden ingeslagen dan tot nu toe. Ook als het gaat om het vreemdelingenbeleid. De Pauluskerk organiseert daarom op 30 augustus a.s. een Daverend Debat met kandidaat-Kamerleden van vrijwel alle politieke partijen over hoe in Nederland te komen tot een menswaardig en effectief vreemdelingenbeleid.

Het Nederlandse vreemdelingenbeleid roept steeds meer vragen op naar menswaardigheid en effectiviteit. De Koppelingswet van 1998 en het bestuursakkoord tussen Rijk en gemeenten van 2007 hebben de hoog gespannen verwachtingen niet waargemaakt. De procedures voor het aanvragen van een verblijfsvergunning zijn en blijven lang en vaak niet zorgvuldig. Al die tijd hebben de betrokken vreemdelingen in veel gevallen geen recht op opvang en bijstand. Daardoor raken velen van hen in de verloedering.

Ook het terugkeerbeleid is niet op orde. Grote groepen vreemdelingen, die zijn uitgeprocedeerd, keren niet terug. Velen van hen worden opgepakt en in detentie gezet - vaak meerdere keren - om vervolgens onverrichter zake weer op straat te worden gezet. Met daarbij vaak het advies zich te wenden tot maatschappelijke en kerkelijke instanties voor hulp en bijstand. Gemeenten worden dus nog steeds geconfronteerd met grote groepen vreemdelingen, die niet in hun onderhoud kunnen voorzien en daarom tussen de wal en het schip dreigen te raken. Dat leidt tot mensonwaardige situaties lokaal en tot voortdurende spanningen tussen gemeenten en Rijk.

De Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken kwam in maart van dit jaar met een advies aan het kabinet, waarin zij - op basis van een Europese vergelijking - concludeert, dat de in Nederland gehanteerde strikte toepassing van het koppelingsbeginsel op gespannen voet staat met Europees en internationaal recht. De Commissie pleit voor een aanpak, waarbij in ieder geval door het Rijk voor de meest kwetsbare groepen een recht op opvang en bijstand wordt gegarandeerd.

Het debat zal worden ingeleid door mevrouw mr. Adriana van Dooijeweert, voorzitter van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken, waarbij zij zal spreken over dat recente advies: “Recht op menswaardig bestaan”. Mevrouw Laura Carpier, projectleider bij de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), geeft haar visie op de effectiviteit van het huidige terugkeerbeleid en mogelijkheden voor verbetering, op basis van de ervaringen van IOM. De woordvoerders Asiel - en Vreemdelingenbeleid in de Tweede Kamer (huidige en toekomstig) reageren op en debatteren over deze twee inhoudelijke bijdragen met hen en met de zaal. Voor de PvdA zal het Kamerlid mevrouw
Mariëtte Hamer aanwezig zijn, voor de SP mevrouw Sharon Gesthuizen, voor GroenLinks mevrouw Anne Scheltema. Ook het CDA, de VVD en de ChristenUnie hebben toegezegd aanwezig te zullen zijn. Het debat staat onder leiding van Willem Pekelder, journalist en televisiecriticus van Trouw.

Ieder die betrokken is bij de zaak van het vluchtelingenprobleem in Nederland, van harte welkom! U heeft nu de mogelijkheid de politiek zelf te horen en in met politici in debat te gaan over het gevoerde en toekomstige vreemdelingenbeleid.

Stuur deze uitnodiging vooral ook door naar andere mogelijk geïnteresseerden!
Namens de Pauluskerk Rotterdam,
ds. Dick Couvée
Plaats : Het Steiger, Hang 18, Rotterdam
Datum : 30 augustus 2012
Tijd : 20.00 - 22.00 uur (zaal open: 19.30 uur)


Met dan aan advocate Ignace Franssen uit Rotterdam voor het doorsturen van deze informatie.





Law Blogs
Law blog
Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.



Bookmark and Share

Reacties

Joseph zei…
Bedankt voor het delen van uw artikel, het is zo nuttig voor mij.

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)