De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

21 augustus 2012

België: "'Chaos zonder grenzen' is lange tijd de meest adequate omschrijving geweest van het asielbeleid in dit land"

OPINIE − 21/08/12, 07u19
  •  
    Het idee dat elke vluchteling in ons land verwelkomd werd met een lange hotelvakantie op kosten van de staat, lijkt vervaagd
'Chaos zonder grenzen' is lange tijd de meest adequate omschrijving geweest van het asielbeleid in dit land. Onder de vorige regeringen leidden partijpolitieke steekspelletjes tot een stilstand in het beleid met een beschamend hoge menselijke tol.

Ook deze regering leek, ondanks alle beloftes, van een rechtvaardige vluchtelingenpolitiek niet meteen een prioriteit te maken, gelet op het wankele publieke debuut van de nieuwe bevoegde staatssecretaris en het min of meer permanente verblijf van gezinnen gelukszoekers in en rond Brussel-Noord. Maar misschien moeten we dat eerste oordeel beginnen herzien. Eerlijk is eerlijk: onder staatssecretaris De Block wordt tenminste al een efficiënter beleid gevoerd. Het is een strikt beleid, maar in de mate dat een versnelling in de procedure respectabeler is dan lakse verrotting is het ook een menswaardig beleid. Die vooruitgang heeft Maggie De Block mede te danken aan het simpele feit dat ze toch al niet meer openlijk gesaboteerd wordt door andere halvelings bevoegde regeringsleden.

Goed, de ideale staat is nog niet bereikt. Elke minderjarige vluchteling op hotel is er nog altijd een te veel en de erfenis van het recente laisser faire-verleden blijft groot. Mede door het strikter opvolgen van de uitstroom van afgewezen vluchtelingen neemt evenwel ook de instroom van kandidaat-asielzoekers zoetjes aan af. Het idee dat elke vluchteling in ons land verwelkomd werd met een lange hotelvakantie op kosten van de staat, lijkt vervaagd.

Strengere voorwaarden bij gezinshereniging en vooral bij regularisatie via medische uitzonderingen hebben de instroom enigszins beheersbaar gemaakt. In de eerste helft van dit jaar kregen 344 mensen met een ernstige ziekte een verblijfsvergunning. Het percentage positieve beslissingen is zo in anderhalf jaar gezakt van 50 naar 2 procent.

Als de regering erin slaagt het asielbeleid een beetje onder controle te houden, komt er misschien ruimte om werk te maken van de echte maatschappelijke uitdaging inzake migratie. Dat wil zeggen: de huidige hypocrisie over een migratiestop doorbreken en een gecontroleerde economische migratie toestaan, waarin vraag en aanbod eindelijk beter op elkaar afgestemd worden. Economische vluchtelingen, die we in sommige economische sectoren dringend nodig hebben, zullen dan niet langer gedwongen worden om in de illegaliteit te bidden voor een volgende regularisatieronde.

Alleen een beperkte economische migratie kan de druk op de asielprocedure ten gronde afwenden. Pas als de regering-Di Rupo de onzinnige taboes daarover in de Europese ministerraden heeft helpen doorbreken, mag ze echt trots zijn op haar asielpolitiek.
Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/2462/Standpunt/article/detail/1488759/2012/08/21/Chaos-zonder-grenzen-is-lange-tijd-de-meest-adequate-omschrijving-geweest-van-het-asielbeleid-in-dit-land.dhtmlLaw Blogs
Law blog
Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.Bookmark and Share

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator