Spierballentaal zonder achtergrondinfo "Kabinet, maak eens werk van uitzetten illegalen" (Elsevier)


De vreemdelingenpolitie zegt dit jaar meer illegalen te willen oppakken. Prima, maar oppakken alleen heeft geen zin als niet wordt gecontroleerd of ze Nederland ook daadwerkelijk verlaten
Een asielzoeker wordt opgepakt bij het tentenkamp in Ter Apel Een asielzoeker wordt opgepakt bij het tentenkamp in Ter Apel
Een illegale vreemdeling die wil voorkomen dat hij wordt uitgezet, moet stennis schoppen. Campagne voeren, dat werkt. Kijk naar de minderjarige Angolees Mauro of naar het Afghaanse meisje Sahar. Ze mochten blijven.
Maar je stilhouden werkt ook. Val niet op en je kunt eindeloos in Nederland blijven. In Maastricht pakten wachtmeesters van de Marechaussee voor de 34ste (!) keer dezelfde illegaal op: een onbekende, 35-jarige Algerijn.
Mooi strevenIn maart kondigde de vreemdelingenpolitie aan dit jaar bijna vijfduizend illegalen te willen oppakken, 10 procent meer dan in 2010. Een mooi streven, te meer omdat de politie vooral op zoek wil gaan naar illegalen die zich schuldig maken aan misdrijven of overtredingen.
Maar de illegale Algerijn in Maastricht toont dat het weinig zin heeft om iemand op te pakken als dat niet leidt tot aantoonbaar vertrek.
Eigen houtjeMinister voor Immigratie Gerd Leers (CDA) zette bij zijn aantreden in op een groter terugkeerpercentage. Maar de groep van naar schatting bijna honderdduizend illegalen in Nederland is niet kleiner geworden.
Geen wonder, aangezien de immigratie toeneemt, illegalen telkens nieuwe gerechtelijke procedures aanspannen tegen uitzetting en de helft van de uitgeprocedeerden zelfstandig vertrekt zonder toezicht, zoals dat heet.
Deze groep verlaat dan wel op eigen houtje de opvang of detentie, maar het is niet gezegd dat ze ook uit Nederland weggaan. Het is te hopen dat het volgende kabinet meer succes heeft met gedwongen uitzettingen en aantoonbaar vertrek. Dat mag dan duurder zijn, het is ook wat waard als de Marechaussee en de vreemdelingenpolitie niet moedeloos worden bij het bestrijden van illegaal verblijf.

Bron: http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Commentaren/344256/Kabinet-maak-eens-werk-van-uitzetten-illegalen.htm

Ik mis hier een antwoord op de vraag waarom mensen niet worden uitgezet. De mensen die in dit veld werken kennen de redenen wel. Om maar een paar te noemen: 1) Land van herkomst wil zijn eigen probleemgevallen niet terug, 2) Land van herkomst hoopt op geld als er lang genoeg wordt tegengewerkt 3) Land van herkomst is niet echt effectief in het nazoeken of iemand er vandaan komt, 4)Vreemdeling liegt over wie hij is 5)Vreemdeling start procedure 6)Land van herkomst wordt te gevaarlijk om naar terug te sturen. U kent er vast ook wel.

Law Blogs
Law blog Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Uitspraak: Terugkeerbesluit kan ook (onder voorwaarden) in een meeromvattende besluit asielbeslissing

Stijn over de ex nunc toetsing in het asielrecht en het arrest Ahmedbekova

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Uitspraak over artikel 72, lid 3 Vw - bezwaar tegen uitzetting terwijl er nog beroep loopt