Staat moet illegale kinderen onderhouden op grond van artikel 8 EVRM (uitspraak)


LJN: BX2244, Rechtbank 's-Gravenhage , AWB 12/3184Print uits
Datum uitspraak:20-03-2012
Datum publicatie:20-07-2012
Rechtsgebied:Vreemdelingen
Soort procedure:Voorlopige voorziening
Inhoudsindicatie:Voorlopige voorziening. Verzoekster en haar drie minderjarige kinderen hebben geen rechtmatig verblijf in Nederland. Verweerder moet de huidige opvang van verzoekers in de vrouwenopvang bekostigen zolang de rechtspositie van verzoekers niet in rechte vast staat.
Vindplaats(en):Rechtspraak.nl
Uitspraak
VOORZIENINGENRECHTER VAN DE RECHTBANK 'S-GRAVENHAGE

Sector bestuursrecht

zaaknummer: AWB 12/3184

uitspraak van 20 maart 2012 in de zaak tussen

[verzoekster], verzoekster, V-nummer [nummer], mede ten behoeve van haar minderjarige kinderen [A], V-nummer [nummer], [B], V-nummer [nummer] en [C], V-nummer [nummer] (allen tezamen verzoekers)
(gemachtigde: mr. W.G. Fisher, advocaat te Haarlem),

en

het bestuur van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), verweerder


Procesverloop

Verzoekster, geboren op [geboortedatum] 1970, en haar minderjarige kinderen geboren respectievelijk op [geboortedatum] 1999, [geboortedatum] 2003 en [geboortedatum] 2007, hebben de Marokkaanse nationaliteit.

Bij schrijven van 30 januari 2012 hebben verzoekers de voorzieningenrechter van de rechtbank verzocht een voorziening te treffen die ertoe strekt verweerder op te dragen het verblijf van verzoekers in de vrouwenopvang van [stichting] te bekostigen dan wel in opvang te voorzien zolang hun verblijfsrechtelijke positie niet in rechte vast staat.

Bij schrijven van 14 maart 2012 heeft verweerder zijn standpunt ten aanzien van dit verzoek kenbaar gemaakt.


Overwegingen

Ingevolge artikel 8:83, vierde lid, van de Algemene wet bestuursrecht kan de voorzieningenrechter indien onverwijlde spoed dat vereist en partijen daardoor niet in hun belangen worden geschaad uitspraak doen zonder dat partijen worden uitgenodigd om op een zitting te verschijnen. De voorzieningenrechter acht in dit geval termen aanwezig om van vorenbedoelde bevoegdheid gebruik te maken.

Bij uitspraak van 20 maart 2012 heeft de rechtbank het beroep van verzoekers gericht tegen de in bezwaar gehandhaafde afwijzing van de aanvragen om een verblijfsvergunning regulier onder de beperkingen 'conform beschikking Minister' en 'gezinshereniging bij ouder [verzoekster]' ongegrond verklaard (AWB 11/14748).
Verzoekers hebben thans geen rechtmatig verblijf in Nederland.

In aanmerking genomen dat de minderjarige kinderen van verzoekster behoren tot de categorie kwetsbare personen die gezien artikel 8 van het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens en fundamentele vrijheden in het bijzonder recht hebben op bescherming van hun privé- of gezinsleven en zij de zorg van hun moeder behoeven, mogen verzoekers naar het oordeel van de voorzieningenrechter niet verstoken blijven van noodzakelijke of basale opvang en verzorging zolang zij niet - vrijwillig of door de Staat gedwongen - zijn vertrokken uit Nederland. Het is de rechtsplicht van de Staat ervoor te zorgen dat voor verzoekers hierin wordt voorzien. Totdat de Staat al dan niet naar aanleiding van bovengenoemde uitspraak de opvang van het gezin ter hand gaat nemen dient verweerder, die als bestuursorgaan van de Staat de publiekrechtelijke bevoegdheid - en gehoudendheid - heeft om in zeer bijzondere omstandigheden buiten de in de Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen 2005 voorziene gevallen opvang te bieden, de huidige opvang van verzoekers in de vrouwenopvang van [stichting] te continueren middels de bekostiging daarvan. Het verzoek om een voorlopige voorziening wordt derhalve toegewezen.

Voor zover is verzocht verweerder te veroordelen in geleden schade, overweegt de voorzieningenrechter dat een dergelijk verzoek zich niet leent voor beantwoording in de onderhavige voorlopige voorzieningprocedure.

De voorzieningenrechter ziet in dit geval aanleiding verweerder met toepassing van artikel 8:75, eerste lid, van de Awb te veroordelen in de kosten die verzoekers in verband met de behandeling van het verzoek redelijkerwijs hebben moeten maken. Deze kosten zijn op voet van het bepaalde in het Besluit proceskosten bestuursrecht vastgesteld op € 437,- (1 punt voor het verzoekschrift).

Beslissing

De voorzieningenrechter:

1 wijst het verzoek toe en bepaalt dat verweerder de huidige opvang van verzoekers in de vrouwenopvang van [stichting] bekostigt zolang de rechtspositie van verzoekers niet in rechte vast staat;

2 wijst het verzoek om verweerder te veroordelen in geleden schade af;

3 veroordeelt verweerder in de proceskosten ad € 437,- die deze kosten aan verzoekers dient te vergoeden.



Deze uitspraak is gedaan door mr. E. Kouwenhoven, rechter, in aanwezigheid van
mr. A. Zanlier-Erkan, griffier. De beslissing is in het openbaar uitgesproken op
26 maart 2012.





Afschrift verzonden aan partijen op:

Rechtsmiddel
Tegen deze uitspraak kan geen hoger beroep worden ingesteld. 





Law Blogs
Law blog Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Voor een Haagse ambtenaar is het ongeloofwaardig dat een toerist naar Roermond wil reizen vanuit Amsterdam. Visumbezwaar ongegrond.