Uitgeprocedeerde Irakezen demonstreren in Drachten
Drachten | Zestig uitgeprocedeerde asielzoekers hebben vandaag een demonstratie bij het gemeentehuis in Drachten gehouden. De asielzoekers vroegen hiermee aandacht voor hun situatie bij demissionair minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel).
Het gaat onder anderen om demonstranten die in mei enkele weken in een tentenkamp in Ter Apel bivakkeerden. Zij wonen nu tijdelijk in Drachten. Ook andere uitgeprocedeerde asielzoekers die momenteel in Drachten wonen, sluiten zich bij het protest aan.
Enkele van de demonstranten zijn onlangs op straat gezet omdat ze achttien jaar zijn geworden. Na het bereiken van die leeftijd krijgen de jongeren die terug moeten naar hun land van herkomst hier geen onderwijs meer en worden ze niet meer opgevangen. Zij belanden dan ook tussen wal en schip.
In mei bivakkeerden zon 350 uitgeprocedeerde asielzoekers twee weken lang in een door henzelf opgezet tentenkamp in het Groningse Ter Apel, waar een uitzetcentrum is gevestigd. Een groot deel van hen, 225, is Irakees.
De asielzoekers waren uitgeprocedeerd en moesten van Leers terug naar hun eigen land. Het probleem bij de Irakezen is dat ze niet kunnen worden uitgezet voor zover de asielzoekers niet vrijwillig willen vertrekken. Irak wil wel meewerken aan een terugkeer, maar alleen als de Irakezen expliciet aangeven dat ze terug willen naar dat land. En dat is bij deze groep Irakezen niet het geval.
,,Wij hebben geen idee wat er met ons gaat gebeuren, zegt Hussaen (26). Hij komt uit Irak en moet van minister Leers vertrekken. Omdat Irak niet wil dat hij terugkomt, is de situatie voor Hussaen nu erg onzeker. ,,Daarom demonstreren we. De meesten van ons zaten ook in Ter Apel.
Een deel van de asielzoekers heeft nog tijdelijk onderdak in het asielzoekerscentrum in Drachten. Velen worden ook opgevangen door vrijwilligers van vrijebaptistengemeente Bethel in Drachten. Ammy van Eerden: ,,De afgelopen twee weken kregen wij al tien verzoeken van mensen die onderdak zoeken. Inmiddels zorgen we voor veertig mensen, van wie elf ook in het tentenkamp Ter Apel zaten. Hun situatie is moeilijk: je kunt niet terug naar eigen land, maar hier wordt niet voor je gezorgd.
De Iraakse minister Shafiq Duski (Migratie) was afgelopen maand op bezoek in Nederland om de situatie met Leers te bespreken. Hij gaf aan nog steeds niet te willen meewerken aan een gedwongen terugkeer. Veel Irakezen willen niet terug, omdat ze bang zijn voor bijvoorbeeld aanslagen, christen zijn, geen toekomst in Irak zien of hun kinderen ingeburgerd zijn.
In september gaat Leers naar de Iraakse hoofdstad Bagdad. Daar gaat hij nogmaals met minister Duski in gesprek.
Bron: http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=60702
Law blog Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.
Reacties