De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

15 maart 2012

Illegalen in Belgische terugkeercentra tevreden over behandeling

13/03 Binnenland De illegalen hebben amper klachten over de manier waarop ze behandeld worden in de gesloten centra in afwachting van hun verwijdering. Vorig jaar waren er amper 18 op 3.674 verwijderde personen (0,4%). Dat blijkt uit het antwoord van staatssecretaris voor Migratie Maggie De Block (Open Vld) aan kamerlid Theo Francken (N-VA).

In 2011 werden volgens De Block 3.674 illegalen gedwongen verwijderd. Ze worden vooraf opgesloten in zes terugkeercentra. Vele migrantenadvocaten en ook het CGKR vinden dat de rechten van de illegalen in deze centra niet worden gerespecteerd. Er is volgens hen "onvoldoende controle" en er zouden mishandelingen zijn. Francken wilde weten hoeveel klachten er zijn omdat hij vindt dat de gesloten centra voor illegalen "overgeïnspecteerd worden".
De voorbije drie jaar waren er 83 klachten, vorig jaar slechts 18, zo zegde De Block. Bijna de helft van deze klachten (39) ging over de relatie tussen de illegaal en een personeelslid. Het merendeel daarvan kon via bemiddeling opgelost worden, want het berustte op een misverstand. Nog eens 23 klachten ging uit van illegalen die een operatie of een opname in een ziekenhuis eisten en wier verzoek niet was toegestaan. De derde grootste groep klachten (11) ging over gestolen voorwerpen uit de privékastjes. Hoewel de illegalen waardevolle voorwerpen in bewaring kunnen geven, zijn er toch nog veel die die voorwerpen in hun persoonlijke kastjes leggen en daar wordt blijkbaar gestolen. De Block zegde nog dat er een "opvolgingsrapportage" komt om na te gaan hoe de klachtenprocedure kan worden verbeterd.

Anonieme klachten?

Francken was blij dat er - in tegenstelling tot wat wordt beweerd - geen klachten over foltering of mishandeling zijn. Hij sprak zich radicaal uit tegen de idee van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) dat anonieme klachten wil mogelijk maken.
De afhandeling van klachten van illegalen in gesloten centra is momenteel beter uitgebouwd dan die van bejaarden in rusthuizen. Bovendien kunnen de illegalen een beroep doen op een gratis advocaat om een klacht in te dienen, de bejaarden niet.

Bron: http://www.hbvl.be/nieuws/binnenland/aid1134782/illegalen-klagen-niet-over-hun-behandeling-in-centra.aspx
Law Blogs
Law blog Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator